Konference v Klatovech přiblížila osobnost Antonína Schauera i historii advokacie

Konference Veřejnost

Od narození významného advokáta a politika uplynulo 8. ledna 160 let.
Ve dnech 18. a 19. ledna 2024 se v jezuitském refektáři v Klatovech konala Konference o právníku a politikovi Antonínu Schauerovi spojená s tradiční XIX. Konferencí o historii advokacie. Akci spolupořádaly Město Klatovy, Fakulta právnická Západočeské univerzity v Plzni a Česká advokátní komora, mezi referenty byli zástupci fakulty z řad pedagogů i bývalých studentů, kteří se historii advokacie věnovali již ve svých diplomových pracích.

Děkan Stanislav Balík ve svém příspěvku přiblížil klatovského rodáka a čestného občana Antonína Schauera jako advokáta, Karolína Truhlářová se věnovala osudům českolipského advokáta Ericha Weisse a jeho choti Emilie, Lukáš Malý pak advokacii a justici ve viktoriánském Skotsku a Irsku. Zaznělo i dalších 14 referátů účastníků z České republiky a ze Slovenska, mj. o advokátských rodinách Kloudů, Fikarů a Melanů.

Výsledkem konference by měl být sborník, publikovaný v roce 2024. Podrobnou zprávu o akci podal  Advokátní deník, v průběhu konference vzniklo také  video. Třešničkou na dortu byla komentovaná prohlídka budovy Okresního soudu v Klatovech, která je dílem architekta Bedřicha Bendelmayera.

Video


Galerie


Fakulta právnická

Stanislav Balík

14. 02. 2024