Knihovna předala darované knihy Domovu sv. Zdislavy pro matky s dětmi v tísni

Univerzita Úspěchy

Díky studentkám, studentům, zaměstnankyním a zaměstnancům ZČU i díky veřejnosti se letos během akce Daruj knihu vybralo téměř 3200 svazků, nejvíce v celé historii. Univerzitní knihovna je předala 12. března do plzeňského Domova sv. Zdislavy pro matky s dětmi v tísni.

Akce Daruj knihu se na Západočeské univerzitě v Plzni konala už po sedmé a znovu s úspěchem. Knihovna sbírku knih pořádá u příležitosti 14. února, Mezinárodního dne darování knihy. Všechny potěšilo, že čtenáři do jejího hlavního sídla v kampusu na Borech i na pobočky v Plzni a Chebu přinesli zajímavé a čtivé tituly.

Knihy budou sloužit v plzeňském Domově sv. Zdislavy, který je určený matkám s dětmi a těhotným s nezaopatřenými dětmi do 26 let, jež se ocitly v nepříznivé sociální situaci např. vinou domácího násilí, krize v manželství nebo generačních problémů v rodině.

"Nestihli jste se letos zapojit? Nezoufejte. Pokud to situace dovolí a najdeme vhodného partnera, který knihy převezme, knihovna akci zopakuje i v příštím roce. Velký dík patří všem, kteří letos do sbírky přispěli!" vzkazuje ředitelka Univerzitní knihovny ZČU Miloslava Faitová.

Vloni se díky knihovně mohli do darovaných knih začíst pacientky a pacienti Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň, v roce 2022 se sbírka konala ve prospěch neziskové organizace Blízký soused, před roční koronavirovou pauzou putovaly v roce 2020 vybrané svazky do knihovny Věznice Plzeň, v roce 2019 do domovů pro seniory (SeneCura SeniorCentrum Plzeň a Baculus-Domov poklidného stáří Vejprnice), v roce 2018 do Základní školy a Mateřské školy pro zrakově postižené a vady řeči a během prvního ročníku v roce 2017 zamířily darované knihy na lůžková oddělení a LDN Městské nemocnice Plzeň, Privamed, a. s., a Fakultní nemocnice Plzeň.

Galerie


Univerzitní knihovna

Jakub Pokorný

13. 03. 2024