Zmocněnkyně USA pro kvantové technologie Prineha Narang navštívila NTC

International Spolupráce Věda

Delegaci zaujal nejen projekt Špičkového výzkumu zaměřený na kvantové materiály, ale zajímala se i o projekt Girls´Labs, který se soustředí na studentky středních škol.

Prineha Narang, vědecká zmocněnkyně USA pro kvantové technologie, společně s Martinou Barnas, ředitelkou pro kvantové technologie Office of Naval Research (ONR) Global a Lisou Spink s Ninou Rabe z Velvyslanectví USA v Praze navštívily Západočeskou univerzitu v Plzni. Ve výzkumném centru NTC uvítal delegaci rektor ZČU Miroslav Lávička společně s ředitelem NTC Petrem Kavalířem. Fakultu aplikovaných věd představil Pavel Baroch, vizi ZČU ohledně vzdělávání v oblasti kvantových technologií Miroslav Holeček.

Následovala prohlídka laboratoře SARPES pod vedením Jána Minára, vedoucího týmu Výzkumu kvantových materiálů a zástupce ředitele NTC pro výzkum, a poté diskuze s mladými zahraničními výzkumníky z jeho týmu. „V současné době máme u nás na dvouměsíční stáži doktoranda z RICE University v Houstonu. S americkými kolegy z různých pracovišť spolupracujeme na experimentální i teoretické bázi. Zintenzivnění vědecké spolupráce s USA v oblasti společných výzkumných projektů a pracovních stáží by bylo vzájemně prospěšné. Při debatě jsme našli řadu společných témat a zároveň synergií, ve kterých bychom se mohli doplňovat. V oblasti projektů bychom mohli případně využít i podpory ONR. Věřím, že tato návštěva otevírá dveře k nové a bezesporu zajímavé spolupráci,“ říká Ján Minár.

Vzácnou návštěvu velmi zaujal i projekt na posilování motivace ke studiu technických oborů Termovize do škol, především pak projekt Girls´Labs, který se specificky soustředí na studentky středních škol a využívá k tomu termokamery speciálně vyvinuté pro školy.

Prineha Narang je profesorkou v oblasti fyzikálních věd, elektrotechniky a počítačového inženýrství na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) a řídí výzkumnou interdisciplinární skupinu pohybující se v oblasti kvantové fyziky, chemie a inženýrství. Její skupina se zabývá teoretickými a výpočetními kvantovými materiály, dynamikou mimo rovnováhu a vědou o kvantové informaci. Před příchodem na UCLA, působila v oboru výpočetních materiálů na Harvardově univerzitě. Její práce byla uznána řadou ocenění, za všechny jmenujme například Guggenheim Fellowship in Physics z roku 2023, Maria Goeppert Mayer Award Americké fyzikální společnosti či cenou ONR Young Investigator Award z roku 2023. Mimo jiné je zakladatelkou a hlavní technologickou pracovnicí společnosti Aliro, kde hrála vedoucí roli při snaze o přechod od výzkumu a vývoje v oblasti kvantových informací k přeměně těchto technologií na komerčně dostupné a prakticky použitelné produkty. Konkrétně se zaměřovala na vytváření kvantových sítí, které mohou růst a přizpůsobovat se potřebám uživatelů. Mimo vědu je vášnivou účastnicí závodů IRONMAN a maratónských závodů.

"Prineha Narang do České republiky přijela, aby navštívila špičková pracoviště zabývající se kvantovými technologiemi. Po návštěvě Plzně zamířila také do Prahy, Brna, Olomouce a Ostravy," uvádí ředitel NTC Petr Kavalíř, zmocněnec pro kvantové technologie ČR, který ji při její návštěvě doprovází.

Galerie


Nové technologie - výzkumné centrum

Dita Sládková

28. 03. 2024