Pohádkové příběhy ožily ve 3D knihách ze Sutnarky

Knihy s interaktivními ilustracemi vtahují (nejen) malé čtenáře do děje a zvou je k objevování tajemství skrytých v příbězích. Díky spolupráci Sutnarky s firmou Reus vyšly hned tři takové knihy, jejichž autorkami jsou studentky fakulty.

Děti mohly nedávno pod stromečkem najít i velmi výjimečné knížky. Tři interaktivní pop-up knihy, jejichž příběh po otevření přímo vystupuje ze stránek a vybízí malého čtenáře k prozkoumání, vznikly díky spolupráci fakulty designu a umění Ladislava Sutnara s plzeňskou firmou Reus. Zatímco podobné knihy obvykle existují jen v jediném exempláři či v několika kusech, tři studentky fakulty měly možnost realizovat své knihy v mnohem větším nákladu. Knihy lze zakoupit na www.3dkniha.cz, každou z nich doplňují ještě omalovánky a pexeso.

Pro nejmenší čtenáře (4 – 7 let) jsou určené knihy „Frieda a Momo“ od Anety Františky Holasové a „O zamotaném ocásku“ od Anny Kocmanové. Eva Majerová zpracovala známý příběh „O Sněhové královně“ v knize pro čtenáře od 7 let.

Frieda a Momo je příběh o holčičce, která prožívá dobrodružství se svojí vysněnou kočičkou Momo. Společně s ní nachází malý čtenář na každé barevné stránce nová překvapení, a když se pak Momo ztratí v červeném klubíčku, je jen na dětech, aby kočičku našli a vrátili Friedě. Aneta Holasová je již absolventkou Sutnarky, vydala několik ilustrovaných knih a pravidelně přispívá do časopisu Raketa.

Anna Kocmanová pro malé čtenáře připravila dobrodružný příběh o veverce, která se jednoho dne probudí s uzlem na ocásku. Kde se tam vzal? Děti společně s veverkou hledají na každé stránce cestu k rozuzlení nejen zamotaného ocásku, ale i celé „detektivní“ zápletky. Stopy k vyřešení záhady jsou ukryté v každé ilustraci, čtenáři proto musí obrázky prohlížet velmi pozorně. „Výtvarné řešení knihy jsem volila tak, aby bylo jednoduché a podpořilo atmosféru příběhu, stejně tak stylizace ilustrací je tvořená s laskavým humorem, jako příběh sám. Pohyblivé prvky, díky kterým malí čtenáři prožívají děj ještě v dalším rozměru, jsou vytvořené na míru každé ilustraci v návaznosti na děj příběhu,“ říká autorka.

Kouzený příběh o kruté Sněhové královně a dobrodružstvích malého Kaje a statečné Gerdy od H. Ch. Andersena zná asi každý z nás. Čtenáři nyní mohou při čtení věčného příběhu o přátelství odhalovat jeho další tajemství na osmi interaktivních celostránkových ilustracích nové pop-up knihy od Evy Majerové. Děti tak mohou samy pomoci ke šťastnému konci pohádky. Pro autorku byla více než půlroční práce na 3D knize a spolupráce na její výrobě velmi přínosnou zkušeností: „Z možnosti zkusit si vytvořit vlastní pop-up knihu, kterou nebudu vyrábět pouze v jednom exempláři, jsem byla nadšená. Přišlo mi, že je to opravdu skvělá příležitost vyzkoušet si, co vlastně ve skutečnosti představuje výroba takovéto knihy. Nebylo to vůbec snadné, celá výroba je docela zdlouhavý proces, kdy do sebe musí všechno zapadat. Hodně zde záleží na přesnosti, jinak stránky nebudou fungovat tak, jak mají. Sebemenší chyba je tu hned vidět. Jsem ráda, že se nám nakonec podařilo všechno vyřešit a dojít až k cíli, tedy k vydání této 3D publikace,“ dodává Eva Majerová.

Galerie


O Sněhové královně

O Sněhové královně

O zamotaném ocásku

Frieda a Momo

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka Kodýtková

24. 01. 2017