Výstava Afrika snů a skutečností po 70 letech putuje po univerzitě

Ve středu 19. dubna byla slavnostně otevřena výstava, která má nejen připomenout slavnou cestu Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda po Africe, ale též představit Afriku jako dynamický kontinent plný změn a vývoje, nikoliv jako kontinent statický, plný negativ, jak je prezentován médii. Výstava je nyní ke zhlédnutí na filozofické fakultě, v polovině května se přesouvá do prostor ekonomické fakulty.

Na třinácti panelech se návštěvníci mohou seznámit s řadou témat, například jak se změnila od dob cesty Hanzelky a Zikmunda do současnosti doprava, komunikace či postavení žen. Výstava bude v následujících týdnech vystavena v prostorách FF a FEK ZČU a na podzim poputuje do Addis Abeby a Káhiry. V roce 2018 se expozice přesune do Lusaky a Pretorie.

V rámci zahájení výstavy se uskutečnil workshop, na němž se svými příspěvky vystoupili Marek Hrubec (ředitel Centra globálních studií FÚ AV ČR), Michal Kučera (honorární konzul Etiopie v ČR), Pavel Nováček (katedra rozvojových studií UPOL) a František Krampota (ředitel ACET).

Na organizaci výstavy a workshopu se podílely katedra blízkovýchodních studií FF (Jan Záhořík), katedra politologie a mezinárodních vztahů FF (Linda Piknerová) a katedra geografie FEK (Jiří Preis).



Galerie


Fakulta ekonomická

Kateřina MODRÁ

26. 04. 2017