Studenti uspěli s aplikací zobrazující počasí po celém světě

Aplikace Ventusky, která vizualizuje meteorologická data z numerických modelů, uspěla na soutěži Vodafone Nápad roku 2017. Za aplikací stojí studenti doktorského studia David Prantl z fakulty ekonomické a Martin Prantl z fakulty aplikovaných věd, kteří aplikaci vyvinuli spolu s Markem Mojzíkem. Ze soutěže si odnesli stříbrnou medaili a zároveň mimořádnou cenu za startup roku.
Výsledky soutěže Vodafon nápad roku 2017 byly vyhlášeny 7. června ve výstavní síni Mánes v Praze. Porota ocenila především užitečnost a zajímavé zpracování projektu Ventusky. „Počasí na Zemi funguje jako provázaný systém – například hurikán v Atlantiku ovlivní i rozložení tlakových útvarů v Evropě. Naše aplikace umožňuje zajímavým způsobem zobrazovat právě tuto provázanost celého systému,“ vysvětluje David Prantl, který na projektu spolupracoval se svým bratrem Martinem.
Aplikace Ventusky na mapě světa zobrazí vývoj tlaku, větru, oblačnosti, srážek nebo teplot. Kromě počasí dokáže sledovat také výšky vln a v oblastech postižených hurikány nebo tajfuny může pomoci s přesnější předpovědí počasí.

Při zpracování aplikace využili tvůrci své dlouholeté zkušenosti v oboru. Martin Prantl se v doktorském studiu na fakultě aplikovaných věd věnuje vizualizacím dat, David Prantl z fakulty ekonomické již před několika lety založil v Plzni meteorologickou společnost InMeteo, která se zabývá poskytováním meteorologických dat společnostem v České republice.

„Do soutěže se přihlásilo téměř 200 projektů a máme velkou radost, že v silné konkurenci uspěl právě ten náš. Soutěž nám pomohla navázat nové kontakty a dostali jsme také důležitou zpětnou vazbu od zákazníků a potencionálních klientů,“ dodává David Prantl. O aplikaci Ventusky už projevily zájem velké letecké nebo námořní společnosti. 


Galerie


Celouniverzitní

09. 06. 2017