Tři týdny s uměním a designem na Sutnarce strávilo více než 400 účastníků letní školy ArtCamp

Další vzdělávání International Veřejnost

Letní škola ArtCamp je pravidelnou a neodmyslitelnou součástí července na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara. Již osmnáctý ročník letos nabídl čtyřicet týdenních výtvarných kurzů a bohatý doprovodný program.

V duchu hesla #designyoursummer, tedy navrhni si své léto, si účastníci mohli podle svého zájmu, zaměření a časových možností poskládat vlastní program, strávit na Sutnarce jeden až tři inspirativní týdny a učit se od českých i zahraničních umělců. Hostující lektoři letos přijeli z Japonska, Belgie, Slovenska a České republiky.

Účastníci tak mohli strávit týden objevováním tajů kaligrafie pod vedením japonské umělkyně Mari Kučera. Z partnerské Joshibi University přijela Nagisa Yagi, která představila v Japonsku populární techniku slupovacího tisku. Už podruhé pozval své účastníky na cestu do vlastního nitra belgický umělec Bart Van Dijck, který vedl kurz zaměřený na umění v propojení s rituály. Izraelská umělkyně Avigail Reiner vyučovala typografii se zaměřením na znakové sady různých národů a kultur a prostřednictvím výstavy v Galerii Inkubátor představila svoji tvorbu i typografické práce studentů Holon Institute of Technology. Různé výtvarné techniky využitelné při skicování si vyzkoušeli frekventanti kurzu slovenského výtvarníka Martina Schwarze. Do blízkého i vzdálenějšího okolí fakulty se vypravili malíři v kurzu krajinomalby pod vedením Zdeňka Daňka. A potřetí se na Sutnarku vrátil storyboardista Mirek Moc, který předal své zkušenosti při tvorbě rozkreslených scénářů neboli storyboardů.

V roli lektorů se navíc na svoji alma mater vrátili šperkař Daniel Jirkovský a ilustrátorka Marto Kelbl, jejichž kurzy provedly účastníky procesem tvorby autorského šperku, respektive autorské ilustrované knihy.

Nechyběly samozřejmě ani vyhledávané kurzy zaměřené na figurální kresbu, tvorbu komiksu, ilustraci, grafický design, loutkovou a kreslenou animaci, design šperku, keramický design, knižní vazbu, digitální i analogovou fotografii a mnoho dalších. Z pestré nabídky si vybrali jak zájemci, pro které byly letní kurzy možností vyzkoušet si něco nového a strávit čas aktivní tvorbou, tak ti, kteří díky intenzivní týdenní výuce posunuli svůj talent a dovednosti v rámci přípravy na studium umění na vysoké škole. Řada kurzů byla i pro zkušené umělce možností poznat nové techniky, pracovat se zajímavými uměleckými osobnosti a získat nové zkušenosti.

Letní škola tradičně nabízí i doprovodný program, jehož část je přístupná i široké veřejnosti. Ta letos mohla ArtCamp okusit prostřednictvím vernisáží, přednášek, komentovaných prohlídek výstav nebo promítání dokumentárních i studentských filmů. Vždy v pátek se konala závěrečná výstava prací, které v daném týdnu v kurzech vznikly. Kurzisté navíc mohli absolvovat prohlídky unikátních Loosových interiérů, přidat se k architektonickým procházkám Plzní nebo využít vstupné zdarma do Galerie města Plzně a Západočeské galerie. Novinkou letošního ročníku byla akce První krok na Sutnarku, která nabídla zájemcům o studium setkání s vybranými pedagogy, komentovanou prohlídku budovy fakulty a jejích ateliérů a informace k přijímacímu řízení.

Celkově proběhl ArtCamp 2024 úspěšně. Velký dík patří všem lektorům a účastníkům za skvělou atmosféru a partnerům za jejich podporu.

Už nyní si mohou zájemci poznamenat termín příštího ročníku letní školy:
ArtCamp 2025 proběhne 7. – 25. 7. 2025.

Letní škola ArtCamp 2024 se konala za finanční podpory města Plzně. Děkujeme.

foto: Polina Maliuk, Klára Dziadkiewiczová

Galerie


keramický design

figurální kresba

loutková animace

design

kyanotypie

architektonická procházka Plzní s komentářem odborníka ze sdružení Pěstuj prostor

akce pro uchazeče o studium / První krok na Sutnarku

vernisáž výstavy Avigail Reiner

ArtCamp Talks, prezentuje Martin Schwarz

prof. Nagisa Yagi z partnerské Joshibi University

japonská kaligrafie Shodo

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka Kodýtková

05. 08. 2024