Fakulta právnická se letos poprvé zúčastnila Noci vědců. Popsala aspekty kyberšikany i řešení dluhů

Univerzita Věda Veřejnost

Fakulta právnická Západočeské univerzity v Plzni byla součástí Noci vědců 2024 se svou expozicí Právní povědomí jako sociální dovednost občanů.

Právníci si na Noc vědců, která se konala 27. září v kampusu ZČU v Plzni na Borech, pro veřejnost připravili celou řadu aktuálních témat, které se týkají mimo jiné právních aspektů kyberprostoru, zejména bezpečnosti na internetu a kyberšikany. Pro zájemce byla připravena také prezentace týkající se dluhů a možností jejich řešení – tedy zejména exekuce a insolvence. Z oblasti práva rodinného čekala na zájemce prezentace rozvodového řízení. Při následných zábavných aktivitách si návštěvníci mohli ověřit své znalosti obecných právních pojmů a osvojit si nové, komplexnější pojmy, které jim pomohou v každodenním životě. Prostor byl také pro doplňující dotazy, na které zástupci rádi a ochotně odpovídali.

Expozice zaujala všechny věkové kategorie a největší úspěch sklidila právnická křížovka, při které mohla zapojit hlavu celá rodina a pro úspěšné řešitele byla nachystána sladká odměna. Pro nejmenší byly připravené spojovací interaktivní hry s právní tematikou a naučné ilustrované komiksy, které jsou oblíbené zejména pro svoji srozumitelnost a přehlednost.

Fakulta právnická ZČU v Plzni díky hravé a interaktivní výuce vysvětlila složitá témata jednoduše a srozumitelně. Jak? Podívejte se ve videu, které vzniklo přímo pro Noc vědců 2024.

Video


Galerie


Fakulta právnická

Antonín Knittich, Vendulka Valentová

03. 10. 2024