FAVáci ukázali Plzeňanům, jak pomáhají lékařům a vylepšují roboty

Festival Věda Veřejnost

Fakulta aplikovaných věd a výzkumné centrum NTIS se prezentovali tematicky výjimečnou expozicí věnovanou biomedicínskému inženýrství a představením výsledků studentských týmů inovujících robotického psa. Akce proběhla 7. a 8. června 2024 v plzeňském TechToweru v rámci festivalu Inovujeme Plzeň.

Výsledky spolupráce mezi katedrami mechaniky a kybernetiky s plzeňskými lékaři vzbudily velký zájem. Možnost vzít do ruky věrný model aorty či vidět model zlomené lidské pánve fixované kovovými implantáty byl pro mnohé nevšedním zážitkem. Libor Lobovský, odborník na biomechaniku, uvedl: „Vážná nehoda či úraz mohou potkat každého z nás. Návštěvníci často poprvé slyší o rizicích spojených s různými typy zlomenin kostí a jak je pro úspěšnou léčbu důležitá správná volba fixátorů a jejich optimální zavedení. Tím se zabýváme ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Plzeň.“

Pozornost poutal i reálný separátor krevních destiček, který byl součástí expozice věnované bioinformatice, kterou zastupovaly Kateřina Wolf z centra NTIS a Veronika Bergerová z FN Plzeň. Zájemci se obeznámili nejen s fungováním informačního systému, který vědci z univerzity vytvořili pro správu a vyhledávání vhodných dárců kostní dřeně, ale zároveň se mohli vyptat na podmínky zapojení se do registru dárců  kostní i krevních destiček. „Když v detektivce zazní „pošleme to lidem z laborky“, nikdy je na plátně neuvidíte. My můžeme potvrdit, že opravdu existují a odvádějí jedinečnou práci. Bez nich bychom nebyli propojeni se světem a nebyli bychom schopni najít ideálního dárce pro naše pacienty. Jde o spolupráci, která zachraňuje životy.“ ocenila podíl partnerů z výzkumného centra NTIS Veronika Bergerová. Zároveň obě poděkovaly SIT Portu za skvělou příležitost oslovit návštěvníky s žádostí o rozšíření řad dobrovolných dárců.

Na akci se představily i dvě skupiny studentů prvního ročníku programu Softwarové inženýrství se svými pracemi na robotickém psu SPOT. Trojice Tadeáš Pohlídal, Filip Chlad a Matěj Putík vyvinula hlídacího psa, který střeží objekty a rozpozná člověka. Richard Ochotný a Vojtěch Aloy vytvořili také verzi SPOTa pro slabozraké, která naviguje po městě a reaguje na překážky.

Studenti ocenili jedinečnou příležitost pracovat s robotem a SIT Port skvělé zázemí pro testování. „Už nyní víme, kolik dalších věcí bychom SPOTa mohli naučit s rozšířením týmu o kolegu z katedry kybernetiky. Robotický pes by mohl rozpoznávat dopravní značky a blízké okolí“, dodali Richard a Vojtěch.

Celá pětice studentů se shodla, že práce na SPOTu byla náročná, ale přínosná pro budoucí vývoj.

Galerie


Inovujeme Plzeň 2024, Richard Ochotný, Vojtěch Aloy

Inovujeme Plzeň 2024, Libor Lobovský, biomechanika

Inovujeme Plzeň 2024, Veronika Bergerová, FN Plzeň

Inovujeme Plzeň 2024, Kateřina Wolf a bioinformatika

Inovujeme Plzeň 2024, Alena Jonášová, biomechanika

Inovujeme Plzeň 2024, Libor Lobovský, biomechanika

Inovujeme Plzeň 2024

Inovujeme Plzeň 2024, Martin Úbl

Inovujeme Plzeň 2024, Tadeáš Pohlídal, Filip Chlad, Matěj Putík

Fakulta aplikovaných věd

Jitka Hepová

12. 06. 2024