Kulturní dědictví v Keni bude dokumentovat Monika Baumanová z FF ZČU. Díky projektu Britského muzea

International Úspěchy Věda

Dokumentaci ohrožených stavebních technologií na pobřeží Keni se po dobu následujících dvou let bude věnovat Monika Baumanová z katedry blízkovýchodních studií z Fakulty filozofické ZČU. Výzkum zaštítí Britské muzeum v Londýně. ZČU je první instituce v ČR, která takový projekt získala.

Projekt udělený Britským muzeem v Londýně (Endangered Material Knowledge Programme) a financovaný soukromou nadací Arcadia zdokumentuje stavební techniky a znalosti, které vycházejí s více než tisícileté tradice stavby z fosilního korálu na pobřeží východní Afriky. Terénní dokumentace se uskuteční ve spolupráci s místní komunitou v Lamu v Keni – jednom s posledních míst, kde jsou stále stavěny domy z tohoto vápencového materiálu. 

Výsledky budou cennými informacemi pro antropologii, archeologii a historii architektury. Jedněmi z metod budou rozhovory s řemeslníky a stavebními mistry, rozbory video záznamů stavebních postupů a fotodokumentace včetně 360ti-stupňové kamery.

Získaná data se stanou součástí veřejné databáze Britského muzea, a budou moci sloužit dalšímu výzkumu i veřejnosti. Pomohou například s interpretací kultury stovek východoafrických předkoloniálních měst, kde byla stavba z fosilního korálu široce rozšířená a uchovají pro budoucnost tuto součást světového kulturního dědictví.

O prestižním výzkumu, který zatím v ČR nemá obdoby, se lze dočíst více na webu Britského muzea v Londýně.

Galerie


Fakulta filozofická

doc. Monika Baumanová, M.A., Ph.D.

20. 09. 2024