Mýty a fakty o Keltech a Germánech provede nový kurz. Vznikl v režii katedry archeologie FF ZČU

Další vzdělávání Věda Veřejnost

Germány vytvořil Caesar. Keltská hudba neexistuje. Keltské jazyky vznikly v novověku a germánské až v 19. století. Překvapeni? Zapojte se do online kurzu, který připravil Vladimír Salač z Katedry archeologie FF ZČU v Plzni a Archeologického ústavu AV ČR, Praha.

Germáni a zejména Keltové jsou velmi populární. Pojí se s nimi mnohé legendy. Co když ale je všechno trochu jinak? Předně jsou obě skupiny považovány za etnika, přičemž se archeologové, historikové, lingvisté další badatelé spoléhají při určování etnicity Keltů a Germánů na antické písemné prameny. Problém ale je, že definic etnika je mnoho a žádná není obecně platná. A kdoví, jak etnikum (jestli vůbec) chápali a vnímali antičtí autoři…

Co všechno se o Germánech a Keltech tedy ví? Jsou Češi opravdu potomci Keltů? V čem nám pomůže podívat se na Germány například jako na velryby či špenát? A proč se z učebnic a naučných knih stále dozvídáme informace, které už mnoho let neplatí? V unikátním kurzu pro širokou veřejnost toto téma shrnuje Vladimír Salač z Archeologického ústavu AV ČR Praha a katedry archeologie Západočeské univerzity v Plzni. Vysvětluje, kdo vlastně Keltové a Germáni byli, z jakých pramenů čerpáme a co si myslíme, že víme. Věnuje se také pojmům etnikum či národ a odpovídá na otázku, zda se Keltové či Germáni dají takto označovat.

Odkud jsou Keltové?
Nejen archeologové doufají, že čím je písemný pramen starší, tím lépe umožňuje poznat počátky Keltů a Germánů. Nejstarší dochovaný písemný pramen zmiňující Kelty představují zlomky tří vět Hekataia Milétského, sepsané okolo roku 500 př. Kr. „Význam pojmu Keltové není u Hekataia zřejmý, nelze doložit, že označuje etnikum. Hekataios zmiňuje Kelty při francouzském pobřeží Středozemního moře, jeho údaje ale nijak nedokládají jejich přítomnost ve střední Evropě, popisuje nejstarší zmínku o Keltech Vladimír Salač z Archeologického ústavu AV ČR, Praha.

Za nejstarší informaci o Keltech ve střední Evropě se považuje Hérodotova zmínka, že Dunaj pramení v zemi Keltů, zaznamenaná po r. 450 př. Kr.„Hérodotos ovšem zároveň tvrdí, že Keltové žijí za Héraklovými sloupy (Gibraltar) a sousedí s nejzápadnějším evropským lidem Kynésii. Není zřejmé, zda Hérodotos věděl, kde Dunaj pramení,uvádí na pravou míru další fakta Vladimír Salač. „Hérodotova zpráva nemůže být dokladem přítomnosti Keltů ve střední Evropě v 5. stol. př. Kr.

Kurz si užijí odborníci i laikové
Půjde o takzvaný MOOC kurz, což je zkratka pro 
Massive Open Online Course. Jde o formát, který je přístupný široké veřejnosti, je otevřený tisícům až desetitisícům účastníků (proto masivní), obvykle zdarma (tudíž otevřené), vždy plně online a zahrnují učební plán, studijní materiály včetně videolekcí, interaktivní úkoly, diskuze, testy a závěrečné hodnocení.

Po úspěšném absolvování kurzu mohou účastníci obdržet certifikát, který potvrzuje jejich získané znalosti a dovednosti. Online kurz Naši Keltové a Germáni je k dispozici zdarma od 15. října 2024.

Kurz Naši Keltové Germáni vytvořila Filozofická fakulta Západočeské univerzity v Plzni ve spolupráci s Akademií věd České republiky, kde byl podpořen výzkumným programem Anatomie evropské společnosti v rámci Strategie AV21 Akademie věd České republiky. S přípravou a realizací kurzu pomáhal tým oddělení Celoživotního a distančního vzdělávání ZČU. Kurzem a rozhovorem provází herec Daniel Možnar. Kurz Naši Keltové a Germáni je zcela zdarma.


Galerie


Fakulta filozofická

Doc. PhDr. Vladimír Salač, CSc.

14. 10. 2024