ZČU na olympijských hrách. Kteří studující budou reprezentovat v Paříži?

Sport Univerzita Úspěchy

Olympijské hry v Paříži 2024 přivítají sportovce z celého světa, a to včetně talentovaných studentů Západočeské univerzity v Plzni. Poznejte naše reprezentanty, kteří budou bojovat o medaile v různých disciplínách – od maratonského běhu až po střelbu.

Hostitelem 33. olympijských her, které začínají 25. července 2024, je letos Paříž. Tento svátek sportu město přivítá už potřetí ve své historii. Olympijské hry se vrací do hlavního města Francie po sto letech. V roce 2024 se budou rozdávat medaile ve 32 sportech a 329 disciplínách. 

Do Paříže se už vydávají nejlepší sportovci světa a jsou mezi nimi i zástupci Západočeské univerzity v Plzni, kteří budou reprezentovat Českou republiku v různých disciplínách. Že nevíte komu fandit? Přinášíme vám seznam našich současných talentovaných studentů a studentek, kteří se na olympijských hrách představí:

    Tereza Hrochová – Fakulta právnická (FPR), atletika, maraton
    Tereza je vytrvalkyně s domácími tituly z půlmaratonu, krosu i běhu do vrchu. Při svém debutu na maratonské trati splnila olympijský limit a mohla se tak zúčastnit už her v Tokiu. V Paříži  teď bude na 42km dlouhé trati bojovat o co nejlepší umístění.
    Maratonský závod startuje na OH v Paříži 11. srpna v 8 hodin ráno.

    Tomáš Němejc – Fakulta právnická (FPR), atletika, 200m
    Tomáš, dvojnásobný mistr republiky, bude reprezentovat Českou republiku v běhu na 200 metrů. Jeho vzorem je sprinter Justin Gatlin.
    Na atletickém stadionu v Paříži ho můžete sledovat 5. srpna od 19:55.

    Marie Horáčková – Fakulta pedagogická (FPE), lukostřelba, reflexní luk
    Marie je několikanásobná mistryně republiky v lukostřelbě a také loňská mistryně světa. Na hrách v Tokiu navázala na svou maminku, která v témže odvětví závodila na OH 2008 v Pekingu. Marie se připravuje na svůj další olympijský závod, kde bude bojovat o medaili v reflexním luku.
    Marie startuje nejdříve ze všech českých olympioniků. Držme ji palce už ve čtvrtek 25. července od 9:30.

    Adéla Holubová – Fakulta zdravotnických studií (FZS), horská kola, cross country
    Adéla se řídí mottem „všechno je možné". A i to jí pomohlo zajistit si účast v Paříži vítězstvím v závodě Českého poháru v Bedřichově. O medaili z horské cyklistiky se bude ucházet v disciplíně cross country.
    Do závodu horských kol nastoupí v Paříží 28. července ve 14:10.

    Matěj Rampula – Fakulta aplikovaných věd (FAV), střelba, rychlopalná pistole 2x30 ran a vzduchová pistole 60 ran
    Matěj je studentem Fakulty aplikovaných věd a trénuje v oddílu ASO Dukla. Své střelecké dovednosti nyní zaměří na olympijské hry v Paříži, kde bude soutěžit v rychlopalné pistoli a vzduchové pistoli.
    Střelba na 25 metrů z rychlopalné pistole je v olympijském programu 4. srpna. Pro Matěje sekundární disciplína, vzduchová pistole, pak začíná už 27. července v 10:30.

    Jan Louda – Fakulta aplikovaných věd (FAV), badminton, singl
    Honza je akademický mistr Evropy a mistr České republiky v badmintonu. Ve věku necelých devatenácti let ovládl republikový šampionát ve dvouhře, zvítězil na mezinárodním turnaji Kharkiv International a výrazně přispěl k historickému výsledku badmintonistů na ME družstev. Na hry trénoval v USK Plzeň.
    Do prvního zápasu dvouhry na OH v Paříží by měl nastoupit 28. července ve 20:20. 

    Západočeská univerzita je hrdá na své studenty a absolventy, kteří dosáhli tak významných sportovních úspěchů a budou mít tu čest reprezentovat Českou republiku na olympijských hrách. Věříme, že jejich účast přispěje k celkovému úspěchu českého olympijského týmu a budeme je s nadšením sledovat a podporovat.

    Aktuální stav nominací Českého olympijského týmu a více informací o olympijských hrách můžete najít na oficiálních stránkách Českého olympijského výboru. Držme palce našim sportovcům!

    Galerie


    Adéla Holubová

    Adéla Holubová

    Jan Louda

    Jan Louda

    Marie Horáčková

    Marie Horáčková

    Matěj Rampula

    Matěj Rampula

    Tomáš Němejc

    Tereza Hrochová

    Tereza Hrochová

    Celouniverzitní

    Petr Novák

    24. 07. 2024