Úspěšní absolventi ZČU v německých firmách - 6. díl

Absolventi Univerzita Úspěchy

Absolvent oboru Kybernetika a řídicí technika Fakulty aplikovaných věd Martin Valenta pracuje v ZF Engineering od jejího založení. Jaké možnosti mu společnost nabídla?

Martin Valenta, absolvent oboru kybernetika a řídicí technika na Fakultě aplikovaných věd, pracuje ve firmě ZF Engineering od jejího založení v roce 2007. V podniku, který převážně vyvíjí a testuje software pro řídící jednotky automatických převodovek a dalších prvků pohonného systému, je vedoucím vývoje softwaru.

Je šestým z úspěšných absolventů ZČU v německých firmách, které vám každé pondělí představujeme.


Proč jste si pro svoji kariéru vybral právě firmu ZF Engineering Plzeň?
Zvítězil u mě zájem o oblast automobilového průmyslu a také možnost uplatnit znalosti získané během studia kybernetiky na Fakultě aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.

Čím vás práce pro německou firmu obohatila, jaké vám poskytla možnosti pro kariérní rozvoj?
Je zde snaha o systematická řešení a vstřícný přístup k lidem. Mohl jsem postupně vyrůst od vývojáře přes koordinátora a vedoucího týmu až na vedoucího vývoje softwaru.

Získával jste pracovní zkušenosti již během studia?
Kromě běžných studentských brigád jsem o prázdninách ve čtvrtém ročníku absolvoval praktikum v německém Erlangenu u firmy Siemens. Byl jsem zde odpovědný za další vývoj knihovny pro zpracování dat v oblasti nukleární energetiky.

Jak vám ve vaší kariéře pomohly znalosti získané na ZČU?
Na ZČU jsem získal znalosti v oblasti vývoje softwaru, teorie řízení a ekonomie. Dále také schopnost učit se nové, poměrně komplexní věci, a v neposlední řadě i schopnost řešit problémy a překonávat překážky, před které jsem postaven.

Co byste doporučil budoucím absolventům?
Absolventi by se měli zaměřit na obory, které je nejen baví, ale ve kterých také získají dobré uplatnění na trhu práce, a to i z dlouhodobého hlediska. V kariérním postupu v německých firmách, zvláště v našem regionu, může pomoci němčina, ale není to zásadní faktor úspěchu.


V našem seriálu už jste se seznámili s Petrou Housarovou ze společnosti Gerresheimer Horšovský Týn, s Miloslavem Štysem ze společnosti KIEFEL Automotive, s Alešem Kamenem z firmy KONPLAN, Jiřím Jedličkou z MBtech a Emilem Černým z firmy Streicher.

Medailonek absolventa vznikl v rámci platformy „Science & Industry“ Západočeské univerzity v Plzni, jejímiž partnery jsou Obchodní a průmyslová komora Regensburg a Česko-německá obchodní a průmyslová komora.

Video


Galerie


Fakulta aplikovaných věd

Pavel KORELUS

12. 11. 2018