Týden vědy a techniky lákal poprvé také na ZČU

Univerzita Věda Veřejnost

Západočeská univerzita se letos připojila k Týdnu vědy a techniky Akademie věd ČR. Zvala k návštěvě výzkumných center i pedagogické fakulty.

V týdnu od 5. do 9. listopadu se v České republice konal Týden vědy a techniky Akademie věd a Západočeská univerzita v Plzni byla u toho. Seriálu přednášek, ukázek i dnů otevřených dveří se univerzita zúčastnila vůbec poprvé.

Centrum NTC (Nové technologie – výzkumné centrum) tak v úterý veřejnosti představovalo výzkumnou činnost v oblasti kontaktní biomechaniky, přičemž došlo na využití počítačového simulování dopravních nehod pro zvýšení bezpečnosti motoristů.

RTI neboli Regionální technický institut zval do laboratoří ve stejný den a představil nejzajímavější výzkumné projekty a špičkové technické vybavení.

Ve čtvrtek se otevřelo centrum NTIS (Nové technologie pro informační společnost), kde čekaly hry ovládané mozkovými vlnami, holografická laboratoř, ukázky virtuální reality, tvorba analogových i digitálních map, robotičtí artisté nebo příprava tenkovrstvých materiálů.

Tečku za Týdnem vědy a techniky na ZČU udělal páteční workshop Bav se vědou v budově Fakulty pedagogické, jehož účastníci si vyzkoušeli atraktivní metody a pomůcky při výuce technických a přírodovědných předmětů.  Pracovali s 3D tiskárnou, řezali laserem, seznámili se s didaktickými stavebnicemi a simulačními programy pro podporu výuky.

Galerie


Celouniverzitní

Pavel KORELUS

12. 11. 2018