Kariérní centrum ZČU a Podnikatelský inovační klub BoostUp se představily zaměstnavatelům

Spolupráce Tisková zpráva Univerzita

Studentům, kteří chtějí začít podnikat ještě na škole, pomůže Podnikatelský inovační klub BoostUp. Ti, kdo se vidí spíše v pozici zaměstnanců, by měli navštívit Kariérní centrum ZČU. Obě platformy se 21. listopadu představily i zaměstnavatelům.

Kariérní centrum ZČU funguje už od letošního dubna a pro studenty připravilo od té doby například přednášku přední české HR manažerky a konzultantky v oblasti profesního rozvoje Rostyy Gordon Smith, kurzy věnované správě osobních financí či využívání sociálních sítí nebo nabídlo možnost vyzkoušet si nanečisto pracovní pohovor. Vedle přednášek a workshopů rozvíjejících komunikační nebo prezentační dovednosti poskytuje centrum studentům individuální kariérové poradenství a online diagnostiku osobnosti.

Podnikatelský inovační klub BoostUp se studentům představil teprve v říjnu a už samotná úvodní akce vyvolala zájem desítek z nich. Cílem BoostUpu je pomoci těm, kdo chtějí začít podnikat už během vysokoškolských studií, a poskytnout jim komplexní servis, který v začátcích podnikání potřebují. BoostUp jim zprostředkuje mentoring, přednášky, besedy a workshopy s profesionály v různých oborech. Od letního semestru bude nabízet také členství v klubu, které bude odstupňované do tří úrovní. „Studenti by měli za pomoci BoostUpu dojít od prvotní myšlenky ke skutečnému projektu,“ vysvětluje vedoucí BoostUpu Filip Soukup, jak bude fungovat akcelerační program pro členy klubu. Celý proces je rozdělen do tří fází, jimiž studenti procházejí. V každé smí přitom setrvat nejdéle jeden rok. „Někdo projde třeba jen první fází, někdo jiný skutečně dospěje k cíli v podobě rozběhnutí vlastního podnikatelského projektu. Pro všechny to ale bude důležitá zkušenost, která přinese nejen nové poznatky a dovednosti, ale i sebepoznání a zhodnocení vlastních schopností a kvalit,“ popisuje Filip Soukup a dodává, že členství není podmínkou pro účast na akcích BoostUpu. Ty jsou otevřeny všem studentům.

Důležitou náplní práce Kariérního centra ZČU i BoostUpu je spolupráce s firmami, které se chtějí propojovat s univerzitou a jejími studenty či absolventy. Obě platformy se proto dnes představily třem desítkám zaměstnavatelů, včetně firem jako Škoda Electric, Konplan, Plzeňský Prazdroj, Lear Corporation Engineering Czech Republic, Siemens, Sony DADC Czech Republic, ZF Friedrichshafen AG a dalším. Setkání se zúčastnili také představitelé CzechInvestu, Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje nebo Karlovarské agentury rozvoje podnikání. „Firmy mohou naším prostřednictvím oslovovat studenty, zveřejňovat pracovní nabídky, chceme s nimi spolupracovat při pořádání workshopů a očekáváme, že nám poskytnou zpětnou vazbu, díky níž budeme moci naše služby vylepšovat,“ plánuje podobu spolupráce s podniky a institucemi vedoucí Kariérního centra ZČU Jarmila Ircingová.

Centrum i BoostUp sídlí zatím v provizorních prostorách v 6. patře Fakulty strojní, od ledna budou mít k dispozici zrekonstruované místnosti (Kariérní centrum: UK 619, BoostUp: UK 628), které se nacházejí poblíž těch dočasných.

Popis služeb a informace o připravovaných akcích najdou zájemci z řad studentů i zaměstnavatelů na webových stránkách Kariérního centra a BoostUpu a na facebookových profilech @CareerZCU a @boostupzcu.

Galerie


Celouniverzitní

Šárka Stará

21. 11. 2018