Splupráce s Vladimirskou státní univerzitou je stále intenzivnější

Spolupráce Studující

Fakulta pedagogická hostila na semestrálním pobytu dva studenty z ruské Vladimirské státní univerzity.

Speciální studijní program sestavily pro Andreje Ovcherova a Antona Shamysheva ve vzájemné spolupráci katedra matematiky, fyziky a technické výchovy (KMT) a katedra výpočetní a didaktické techniky (KVD). Program sestával z předmětů zaměřených na počítačové sítě, programování nebo počítačovou grafiku. Studenti ocenili i nové vybavení obou kateder, se kterým měli možnost během výuky a individuálních projektů experimentovat. Pracovali například s laserovým obráběcím strojem, 3D tiskárnami nebo s inteligentním robotem. Jako programátoři aplikací si tak rozšířili obzory o další informace a využití prvků ICT. Studenti si dokonce vyzkoušeli roli učitelů při vedení workshopu počítačového modelování v rámci Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR. Workshopem vedeným v angličtině byly žákyně Střední zdravotnické školy v Plzni nadšeny.

Na závěr pobytu ruských studentů navštívil fakultu i doktor Hadi Saleh z Vladimirské státní univerzity, který v rámci svého pobytu prezentoval aktuální trendy v oblasti vývoje mobilních aplikací. Atraktivní byla zejména ukázka aplikace zastávající roli asistenta pro zrakově hendikepované nebo aplikace využívající prvků strojového učení při online lékařských diagnózách. Pobyt doktora Saleha zakončila diskuse o vzájemné kooperaci a workshop zaměřený na nové technologie ve vzdělávání.

Hadi Saleh se pochvalně vyjádřil směrem k Fakultě pedagogické i nabídce další spolupráce a přislíbil účast svou i svých studentů na Olympiádě techniky Plzeň 2019. Pro studenty KMT i KVD tak bude konkurence jejich ruských kolegů v této prestižní soutěžní konferenci opravdovou výzvou.

Galerie


Fakulta pedagogická

Jan Krotký

04. 01. 2019