Sutnarka přivítala mistra japonské animace

Studující Univerzita Zaměstnanci

Ve středu 6. března navštívil Fakultu designu a umění Ladislava Sutnara Yuichi Ito, japonský režisér, zakladatel a ředitel animačního studia I.TOON Ltd a držitel mnoha ocenění včetně Zlatého střevíčku ze Zlína či loňské čestné medaile Albína Brunovského za výrazný přínos v oblasti animovaného filmu v rámci Mezinárodního festivalu animovaných filmů pro děti - Bienále animácie Bratislava.

Profesor Ito se zabývá stopmotion animací a je jedním z vedoucích ateliéru Animace na prestižní japonské univerzitě Tokyo University of Arts (Geidai University). Doprovázela jej zde jeho talentovaná studentka a delegace z japonské ambasády, zastoupené paní Katsuro Kitabou, která již Západočeskou univerzitu navštívila, a Irenou Hosoda Višňovskou.

Návštěva profesora Ita představovala vyvrcholení spolupráce mezi naším ateliérem Animované a interaktivní tvorby a ateliérem Animace z japonské univerzity. „Minulý rok jsme se navzájem domluvili na společném zadání na téma Cirkus. Čtyři týmy japonských a čtyři týmy českých studentů vytvořili celkem osm minutových animací, respektive jednotlivých čísel v cirkuse. Všechna díla byla realizována technikou stopmotion animce, japonské týmy použily především loutkovou animaci a v případě našich studentů se jednalo hlavně o poloplastovou (reliéfní) animaci. Zapojili jsme také techniky promítání na hliněný reliéf a další," popisuje pedagog ateliéru Vojtěch Domlátil.

Výsledky se v druhé polovině roku nazvučovaly, přičemž japonské animace byly dokonce ozvučeny hudbou složenou jejich kolegy z hudební fakulty Geidai University přímo na míru každému z filmů. „Na setkání jsme navzájem prezentovali hotové práce. Poznámky japonského profesora Ita byly často z jiného úhlu než ty naše, což bylo velmi obohacující. Nyní nás čeká kompilace celého pásma a pak se všichni můžeme těšit, že pásmo uvidíme na světových festivalech, v japonské televizi a na jiných událostech. Také se těšíme, že tato významná spolupráce mezi naší fakultou a Geidai University se v budoucnu rozroste," dodává Domlátil. Ukázku několika filmů/cirkusových čísel najdete zde

Česká republika byla první zastávkou profesora Ita v rámci jeho čtrnáctidenní tour po Evropě. V Praze představil během dvou večerů 7. a 8. března tvorbu svoji a tvorbu mladých talentů japonského anime v Kině Pilotů. Více k programu najdete zde

Foto: Marie Sedelmayerová

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

11. 03. 2019