Nicolas už má speciální kočárek. Pomohli mu k němu zaměstnanci ZČU

Univerzita Úspěchy Zaměstnanci

Díky finanční sbírce mohla rodina postiženého šestiletého chlapce koupit nejen potřebný kočárek, ale získala také část peněz na úhradu neurorehabilitačního pobytu, který ho čeká.

Přesně 60 869 korun stál speciální kočárek pro šestiletého Nicolase, syna zaměstnance Západočeské univerzity Radka Úbla, k jehož pořízení přispěli dárci ze Západočeské univerzity.

Nicolas kvůli kombinovanému zdravotnímu postižení tráví život z velké části v nemocnici nebo v rehabilitačních střediscích. K poškození jeho mozku způsobenému abnormálním hromaděním mozkomíšního moku v mozkových komorách přitom došlo vlivem chybně vedeného porodu.

Po operacích, které letos Nicolas absolvoval, potřeboval nový kočárek – z toho, kterým ho rodiče dopravovali k lékařům a zpět, už vyrostl. Kočárek i s vybavením měl stát právě 60 869 Kč, a když se k zaměstnancům Západočeské univerzity dostala zpráva o finanční sbírce, která měla Úblovým s jeho nákupem pomoci, pomohli. Od 2. května do konce června přibylo na účtu Bojovník Nicolas od zaměstnanců ZČU úctyhodných 113 932 Kč. Z uvedené částky Úblovi koupili kočárek, vyrobený na míru Nicolasovi a jeho potřebám, a zbylé peníze jim poslouží k částečné úhradě neurorehabilitačního pobytu ve slovenských Piešťanech, který Nicolas absolvuje po operaci nohou, která ho v krátké době čeká. Čtrnáctidenní pobyt s neurorehabilitačním programem totiž vyjde téměř na 118 000 Kč.

„Je úžasné, že i přes všechny životní překážky nacházíme kolem sebe lidi, kterým záleží na druhých a umí se podělit o to, co mají, s těmi, kteří neměli v životě tolik štěstí. Zdraví si sice za peníze koupit neumíme, ale mohu díky vaší pomoci pořídit Nicolasovi kvalitní zdravotní a rehabilitační pomůcku, speciální rehabilitaci, která mu umožní vnímat svět z perspektivy, kterou nezná, a prožívat každodenní radosti stejně jako ostatní děti,“ vzkázala Nicolasova maminka Ivana.

Všem, kteří se do sbírky zapojili, děkujeme!

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

11. 09. 2019