Na novém Pamětním místě Brány borců u Doosan Areny má podíl i Západočeská univerzita

Spolupráce Univerzita Veřejnost

Město Plzeň spolupracovalo s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara a také s fanoušky. Vznikl kruhový památník, který má začít žít vlastním životem a stát se místem pro setkávání i vzpomínání.

Město Plzeň nechalo před fotbalovým stadionem ve Štruncových sadech vybudovat nové pamětní místo – tam, kde stávaly původní tribuny a také historická Brána borců, vzniklo Pamětní místo Brány borců. A důležitý podíl na tom měla také Západočeská univerzita.

Památník s kruhovým půdorysem tvoří tři oblé betonové stěny. „Navazuje na základní princip hry a současně staví na stejnou úroveň všechny přítomné části. Na třech stěnách po obvodu se zobrazují různé části klubového – sportovního života. Fanoušci – historie – současnost, respektive fanoušci – klub – hráči,“ vysvětlil první náměstek primátora Roman Zarzycký.

„Za podobou památníku stojí architekt stadionu ve Štruncových sadech Daniel Němeček společně se zástupcem fanoušků Lukášem Kellnerem, zaměstnancem Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Studenti této fakulty byli do realizace rovněž zapojeni. Děkujeme také zástupcům FC Viktoria Plzeň, kteří napomáhali s výběrem obsahu kovových destiček a dodáním potřebných podkladů pro jejich výrobu,“ uvedla Karolina Fric z Odboru správy infrastruktury Magistrátu města Plzně.

Betonové stěny z hrubého pohledového betonu jsou osazeny perforovaným plechem. Větší otvory znázorňují městský znak, logo klubu, které je použité na fasádě nového stadionu, a obrys původní Brány borců jako symbolu fanouškovské základny. Menší otvory v pravidelném rastru umožňují postupné osazování kovových destiček s popisy událostí, profily hráčů atd. Každá stěna má ze zadní strany perforovaných plechů nalepené LED pásky pro nepřímé nasvětlení panelů. Jak materiál, tak barevnost odkazuje na fotbalový stadion.

„Z mnoha variant možných řešení, které jsem předložil, byla vybrána varianta, která nemá finální podobu, ale naopak tvoří jen jakýsi podklad, rámec, pro budoucí doplňování a změny. Místo začne žít svým vlastním životem a ideálně by mělo sloužit nejen jako prostor pro vzpomínky, ale také jako místo setkávání a plánování budoucích akcí,“ vysvětlil architekt Daniel Němeček.

S dílem Daniela Němečka se mimochodem studenti a zaměstnanci Západočeské univerzity setkávají denně – je autorem budovy Regionálního inovačního centra elektrotechniky RICE Fakulty elektrotechnické, jeho otec Pavel Němeček zase vtiskl podobu většině kampusu - budovám Fakulty elektrotechnické, Fakulty strojní, rektorátu i menzy.

Fanoušsci plzeňského fotbalu jsou k novému místu zváni na pondělí 16. září. Od 16 hodin budou na Pamětní místo Brány borců uvedeny dvě legendy – František Plass a Pavel Horváth.

Památník je bezbariérově přístupný a navazuje na okolní terén. Stavba za 1,87 milionu korun bez DPH se budovala čtyři měsíce, od dubna do září letošního roku.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Pavel KORELUS

13. 09. 2019