Sutnarka se předvedla na Designbloku

Studující Úspěchy Výstava

Největší tuzemská přehlídka designových kousků Designblok, která se konala od 17. do 21. října v Praze, letos ukázala práce bezmála 350 vystavujících. Hlavním tématem festivalu se stala Budoucnost.

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara se na pražském Designbloku prezentuje pravidelně, ani na letošní mezinárodní přehlídce současného designu tedy nemohla chybět. V Openstudiu na Výstavišti v Holešovicích byla k vidění prezentace ateliérů Keramika, Design kovu a šperku, Design, Ilustrace a Animovaná a interaktivní tvorba.

Openstudio letos patřilo na 174 designérům, studiím, školám a módním návrhářům. V jeho levém křídle se na výstavě Diploma Selection představil výběr třiceti nejlepších diplomových prací z celkem čtvrnácti evropských univerzit. Součástí tohoto výběru byla i diplomová práce „Between Love" absolventky ateliéru Keramika Tannii Klimenko. Jedná se o kolekci sochařských objektů, vytvořených v procesu studia fiktivních vzpomínek. Kolekce se skládá z několika objektů, nejedná se však o uzavřený příběh, ale o pouhý začátek. „Ve své práci se inspiruji svým rodištěm a jeho mýtickým působením. Během studia této problematiky jsem vybrala několik klíčových obrazů: plot, ruina, kamufláž, prázdnota, nahromadění, odtrženost. Obraz nahromadění struktur a prvků, které zůstaly po kdysi vznikajících a přerušených příbězích... Nic není nutné znovu vymýšlet, protože všechny tyto struktury se dochovaly v podobě zlomků," popisuje autorka.

Ateliér Keramika, který vede Gabriel Vach, se na Designbloku prezentoval skrze sociálně-umělecký projekt TAK TO BYLO..." od Lenky Záhorkové, letošní čerstvé absolventky. V rámci tohoto projektu autorka spolupracuje se seniory, které vybízí k ilustrování jejich životních příběhů. Ilustrace, zachycující osobní výpovědi, zásadní životní situace a vzpomínky, jsou přeneseny na odpadové porcelánové nádobí. Porcelán, který se běžně dědí z pokolení na pokolení, zde slouží jako médium pro mezigenerační komunikaci. Celý projekt nese myšlenky o hodnotách, které přináší stáří. Prostřednictvím vizuálního, zvukového i psaného projevu, projekt vzbuzuje emoce, nutí diváka klást otázky a upozorňuje na problémy spojené se stářím. Tato expozice byla nominována na Ceny Designbloku v kategorii Nejlepší školní prezentace.

Ateliér Design kovu a šperku, vedený Petrem Vogelem, se prezentoval sérií objektů a šperků „Dream apart___Fragment", jehož autorkou je Tata Akhatová. Základem této kolekce jsou tvary válce a kokonu, které symbolizují nepostižitelný potenciál ukrytý v malé fyzické formě. „V prostředí práce se rozvíjí příběh o touze po překonávání hranic a směřování k nedosažitelnému. Tím, jak jednotlivé opakující se prvky práce vyzařují touhu vzlétnout i napětí před letem, přirozeným způsobem se násobí a skládají do objektů podobných těm, které jsou schopny letu. Každá část práce je tvořena částečkami hliníku, jenž ztělesňuje rychlost a pohyb. Jako fragmenty jiné reality mohou v interakci s člověkem pronikat do jeho světa a narušovat jeho každodennost. Svým rozměrem a „pohyblivostí" se neustále připomínají," popisuje Tata Akhatová.

Hravou expozici, kterou si na Designbloku velmi oblíbili dětští návštěvníci i jejich rodiče, vytvořili studenti napříč ročníky a ateliéry Produktového designu I. a II. Pod vedením Jana Korabečného a Štěpána Soutnera studenti navrhli a vyrobili funkční hračky pro děti, které odkazují na československou průmyslovou tradici. Cílem bylo vysledovat a určit základní technické a proporční zákonitosti vybraného výrobku a aplikovat je na svůj návrh hračky.

Ateliér Animovaná a interaktivní tvorba, vedený Jiřím Bartou, se na Designbloku prezentoval úspěšným a oceňovaným krátkým filmem Matouše Valcháře – After. Diváci mohli obdivovat oceňovaný experimentální film Zbyška Semelky ADVERTISING THE EARTH RADIO - STEPHEN P. MCGREEVY'S VLF CUT-OUTS, který zaujal publikum již na na ARS Electronice v Linzi. Veliký zájem veřejnosti sklidila úspěšná počítačová hra Silicomrades od studenta Jakuba Eremiáše, kterou vytvořil s týmem na Matfyz a která se již představila publiku na festivalu Gamescom. Součástí této expozice byl také výběr autorských a grafických knih z produkce ateliérů Mediální a didaktická ilustrace I. a II. pod vedením Renáty Fučíková a Václava Šlajcha, a ateliéru Komiks a ilustrace pro děti vedeném Barbarou Šalamounovou.

Designblok ocenil v sobotu 19. října nejlepší projekty a tvůrce jednadvacátého ročníku. Ceny Designbloku byly rozdány v jedenácti kategoriích a ocenily nejlepší produktové novinky, svítidla, nábytek, bytové doplňky, ale i nejlepší módní kolekce a šperky. V kategorii Nejlepší novinka designéra byla vybrána kolekce nábytku Eclecticism od absolventa ateliéru Design Jiřího Krejčiříka.

Galerie


Jiří Krejčiřík - Eclecticism

Tata Akhatova

Tannia Klimenko - Between Love

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

24. 10. 2019