Univerzita třetího věku chystá cvičební a motivační videa pro každého

covid-19 Univerzita Veřejnost

Senioři se stanou lektory a budou předcvičovat svým kolegům, kteří teď nemohou sportovat jinde než doma. Přispěje také město Plzeň.

Protáhnout se, zacvičit si nebo si jen zlepšit náladu. Senioři i kdokoliv jiný se budou moci dát do pohybu díky videím, která chystá Univerzita třetího věku Západočeské univerzity v Plzni. Brzy spustí nový YouTube kanál a podpoří ji v tom i město Plzeň. Na nákup kamery i odměny lektorům poskytne dvacet tisíc korun.

„Videa budou 15 až 20 minut dlouhá, chceme jimi pomoci našim posluchačům, kterým teď pohyb chybí. Řada studentů Univerzity třetího věku je na sport zvyklá, spousta z nich už od mládí, kdy chodili do Sokola, ale teď jsou tělocvičny zavřené,“ říká vedoucí Univerzity třetího věku Magdalena Edlová.

Lektory se stanou sami senioři. „Kolik videí s nimi natočíme, ještě nevíme, nemáme žádný přesný cíl, ale chceme je točit a na YouTube průběžně zveřejňovat až do září. Věříme, že si z nabídky vybere každý a nemusí to být jen senioři z Plzeňského nebo Karlovarského kraje, kde naše Univerzita třetího věku působí. Zacvičit si může úplně každý a odkudkoliv,“ vyzývá Magdalena Edlová.

Univerzita třetího věku působí na Západočeské univerzitě už od roku 1992. Studium je součástí celoživotního vzdělávání a je určeno seniorům a lidem ve třetím stupni invalidního důchodu, kteří mají zájem rozšiřovat své znalosti a udržovat svoji duševní aktivitu. Univerzita je vzdělává v deseti městech Plzeňského a pěti městech Karlovarského kraje. Její pobočky najdete v Plzni, Klatovech, Tachově, Stříbře, Zbirohu, Spáleném Poříčí, Rokycanech, Dobřanech, Plasích, Horažďovicích, Chebu, Aši, Sokolově, Karlových Varech a Mariánských Lázních.

V době nouzového stavu, vyvolaného pandemií koronaviru, začala Univerzita třetího věku také vyučovat online. Sledovat ji můžete i na Facebooku.



Celouniverzitní

Pavel KORELUS

05. 05. 2020