Z univerzity bez objížďky. Město otevře zrekonstruovanou křižovatku

Studující Univerzita Zaměstnanci

Dopravní spojení se Západočeskou univerzitou bude od soboty opět o něco příjemnější. Město Plzeň totiž uvede do provozu křižovatku u bývalé konečné tramvaje na Borech.

Pro zaměstnance a studenty ZČU, kteří do práce jezdí autem, to znamená, že od 13. června budou moci při cestě z kampusu jet Kaplířovou ulicí přímo do křižovatky řízené semafory a nemusejí používat objížďku vedoucí kolem NC Area Bory. Cestujícím MHD zase otevření křižovatky přinese ve směru do města novou tramvajovou zastávku Borský park.

„Křižovatku bylo nutné zrekonstruovat kvůli její lepší přehlednosti. Nově ji budou řídit semafory, což zajistí lepší plynulost provozu a současně také zvýší bezpečnost řidičů i chodců. Stavba se částečně dotkla i revitalizace bývalé konečné linky číslo 4, jejíž definitivní podoba je předmětem samostatné stavební akce naplánované na léta 2021 až 2022,“ uvedl plzeňský primátor Martin Baxa.

„Stavební práce v této oblasti budou pokračovat až do konce června. Do 21. června dokončí stavebníci zbylé přilehlé chodníky a poté budou následovat finální úpravy terénu. Vzhledem ke klimatickým podmínkám a vegetačnímu období je na září a říjen naplánováno definitivní dokončení celé stavby zahrnující výsadbu stromů a sadové úpravy,“ dodal David Malán, vedoucí oddělení přípravy a realizace komunikací a mostů Odboru investic Magistrátu města Plzně.

Rekonstrukce křižovatky je součástí rozsáhlého projektu prodloužení tramvajové trati k Západočeské univerzitě v Plzni na Borských polích. Tramvajová trať byla prodloužena od křižovatky Klatovská – Kaplířova – U Borského parku po ulici U Letiště včetně přemostění silnice I/27, první tramvaj po ní projela loni v polovině prosince. Součástí projektu je i vybudování nového terminálu městské hromadné dopravy a veřejné linkové dopravy Plzeňska v Dobřanské ulici, který je v provozu rovněž od poloviny prosince loňského roku.

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

12. 06. 2020