Národní knihovna se otevřela digitálně studentům i pedagogům

covid-19 Studující Zaměstnanci

Od 22. října má sice Národní knihovna pro veřejnost zavřeno, ale neznamená to, že se nikdo nedostane k jejím digitálním fondům.

Také studenti a pedagogové Západočeské univerzity v Plzni mohou od pondělí 2. listopadu využívat dočasný online přístup k digitálním fondům Národní knihovny a Moravské zemské knihovny. Umožňuje to souhlas kolektivních správců autorských práv, konkrétně spolku DILIA, OOA-S a  také souhlas Svazu českých knihkupců a nakladatelů, které knihovna získala. Zpřístupněno tak je více než 215 000 titulů monografií a periodik, což je téměř 64 milionů stran.

Dokumenty jsou dostupné pouze pro online čtení, nelze je tisknout ani kopírovat. Jak k nim získat přístup, radí Univerzitní knihovna ZČU na svém webu.

„Velmi si vážím přístupu kolektivních správců autorských práv, nakladatelů i knihkupců, kteří nám poskytli souhlas se zpřístupněním. Po této službě byla v posledních týdnech velmi intenzivní poptávka a věřím, že to řadě studentů a vysokoškolských pedagogů ulehčí práci,“ říká Vít Richter, generální ředitel Národní knihovny. „Po dobu uzavření knihoven si budou moci uživatelé s registračními údaji eduID naše fondy otevřít, přečíst, ale z logiky věci nemůžeme povolit stahování a tisk těchto fondů. Pravidla jsou v tomto ohledu stejná jako v jarních měsících,“ dodává Richter.

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

03. 11. 2020