Desatero správného psaní (1)

Etika Studium Studující

Západočeská univerzita se přihlásila k projektu Posílení prevence plagiátorství ve studentských pracích. Na úskalí, která jsou s psaním prací spojená, chce upozornit v seriálu Desatero správného psaní, jehož první část právě přinášíme.

1. Dobře plánuj

Nastal předposlední semestr vašeho bakalářského nebo magisterského studia. Po týdnech úvah jste si vybrali a také včas nahlásili téma své bakalářské nebo diplomové práce. První krok jste udělali. Ale zvolili jste dobře? A co teď dál?  

„Je vždycky lepší, když si studující zvolí téma, ke kterému má blízko a o které se například už dříve zajímali. Osobní postoj ke zpracovávané problematice totiž pomáhá v situaci, kdy se třeba nedaří vše tak, jak by si přáli. Když vás to, o čem máte psát, něčím přitahuje, snáze překonáte období, kdy to trochu vázne,“ říká prorektorka pro studijní a pedagogické záležitosti Blanka Šedivá. Téma si přitom můžete vybrat z nabídky vypsané některým ze svých vyučujících nebo si zvolit své vlastní a dohodnout se s pedagogem, který by měl být konzultantem vaší práce. 

O čem budete psát, už tedy víte, termín pro nahlášení jste dodrželi. „Do odevzdání času dost!“ prolétne vám možná hlavou. Pozor, tahle věta je dost nebezpečná! Když jí uvěříte, stavíte si do cesty Velký Taxisův příkop. Pocit, že je na dlouhou dobu takzvaně vystaráno, je velmi zrádný a není radno na něj dát. Místo toho doporučujeme udělat si časový plán.

Od zadání máte obvykle šest měsíců na to, abyste práci napsali a odevzdali. Termín odevzdání je součástí zadání. Zdá se, že to je dlouhá doba, ale musíte nashromáždit literaturu, udělat si k tématu rešerše, pamatovat na to, že ne všechny zdroje budou hned dostupné a že některé budete moci v knihovnách využívat jen prezenčně, pak psát, psát a psát, mezitím stále něco dohledávat a doplňovat, počítat s tím, že se můžete ocitnout ve slepé uličce, ptát se různých odborníků či pamětníků, přitom shromažďovat přílohy, v textu správně citovat a vyhrát mnoho stylistických a pravopisných bitev. Zkrátka málo toho není.

Bude tedy užitečné rozepsat si toto půlroční období na několik fází, v nichž se budete věnovat jednotlivý krokům. Udělejte si hned po nahlášení tématu alespoň rámcový harmonogram. A buďte na sebe trochu tvrdí. Dát si hned na začátek dva měsíce oddechového času totiž fungovat nebude.

Galerie


Celouniverzitní

Šárka Stará

14. 12. 2020