Na Fakultě ekonomické přednášeli experti Pavlína Žáková a Petr Zahradník

covid-19 Hosté Přednáška

Ve čtvrtek 22. dubna zorganizovala Fakulta ekonomická ve spolupráci s institucemi Eurocentrum Plzeň a Europe Direct Plzeň veřejnou přednášku a následnou debatu na téma Ekonomická reakce EU na pandemii.
Ve streamovaném moderovaném programu vystoupila nejprve Pavlína Žáková ze Zastoupení Evropské komise v ČR a přiblížila, jak bude EU v příštích letech koordinovaně reagovat na dopady koronavirové pandemie v unijních zemích. Podrobně vysvětlila plán záchranného programu pro hospodářské oživení a odolnost Next Generation EU ve výši €750 mld, který by formou půjček a grantů měl přinést finanční injekce především pro zelenou transformaci, digitální transformaci a podporu hospodářské a společenské koheze. Podle Žákové se tak otevírá prostor pro modernizaci hospodářství, prosazení dlouho odkládaných reforem a akceleraci růstového potenciálu jednotlivých ekonomik.

Ekonomický expert a člen Evropského hospodářského a sociálního výboru Petr Zahradník pak přednášel o tom, jak si v makroekonomických číslech vede EU jako celek a jak konkrétně Česko. Naznačil také scénáře dalšího možného vývoje v době po covidu, na konkrétních informacích a datech poté ukázal, že reakce Evropské komise jako celku na podporu pandemií tvrdě zasažených unijních ekonomik byla velmi rychlá, konkrétní a cílená.

Oba řečníci následně odpovídali na dotazy studentů, týkající se například způsobu a udržitelnosti čerpání financí z programu Next Generation EU, odhadu dopadu koronakrize na turismus (a na zavedení tzv. covid pasu) nebo toho, co a jak Česko musí udělat, aby mohlo finance ze záchranného balíku čerpat.

Oba ekonomičtí experti seznámili studenty FEK, případně ty, kteří si živý stream pustili například na facebookových stránkách, s velmi aktuálním tématem průlomového návrhu Evropské komise na boj s dopady covidové krize a významně přispěli k obohacení studijní látky zabývající se hospodářstvím, regionální politikou a regionálním rozvojem EU. Pro všechny, kteří přednášku nemohli vidět, je  záznam dostupný na fakultním YouTube.

Galerie


Petr Zahradník

Fakulta ekonomická

Jiří Preis

29. 04. 2021