International Road Movie Festival

30  -  02 Září - Říjen

30. září - 2. října

DEPO2015

Festival Studující Veřejnost

IRMF je unikátní filmový festival v srdci Evropy, kterým divákům představuje žánr road movie. Vydejte se s ním na cestu autem, motorkou, kánoí, dodávkou nebo letadlem. Na cestu poznání sebe sama i světa kolem vás.

Určeno pro: studenty, zaměstnance, veřejnost
Více informací na www.irmf.cz

Jak s žánrem, jehož hnacím motivem je proměna hrdinů skrze život a zážitky na cestách, pracují tvůrci napříč různými kontinenty? Čtvrtý ročník International Road Movie Festivalu, který proběhne v plzeňském DEPO2015 od 30. září do 2. října 2021, uvede 34 road movies od režisérů z celého světa. Diváci přitom budou mít možnost vidět úctyhodných 25 českých premiér.

V rámci festivalu proběhne ve čtvrtek 30. září od 15 do 16.30 hodin diskuzní panel Na cestě se ZČU, kde budou akademici i studenti univerzity opět sdílet své zážitky z cest. 

Slavnostní zahájení festivalu ve čtvrtek 30. září doprovodí české premiéry dokumentů o ultramaratonských běžcích – Igor Bazala a Najdem odvahu. Spolu s nimi do Plzně dorazí i režisér Viliam Bendik a také hlavní aktér, dvaaosmdesátiletý Igor Bazala, aby zodpověděli otázky diváků. Ke zhlédnutí bude kromě filmů z celého světa také pět českých road movie. Mezi nimi např. debuty režisérů z FAMU a Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku.

První říjnový večer bude patřit surrealistické komedii Moucha v kufru, se kterou režisér Quentin Dupieux sklidil velký úspěch na festivalu v Benátkách. V sobotu 2. října dopoledne festival otevře brány zejména nejmenším divákům, na které bude čekat hodinu a půl dlouhý blok Moje první road movie.

V retrospektivní sekci festival uvede snímek Mladí muži poznávají svět od Radima Špačka, který tento film představil v roce 1996 v soutěži MFF Karlovy Vary. Návštěvníci se navíc mohou těšit na diskuzi s režisérem. Večer po slavnostním zakončení čeká na diváky opravdová lahůdka, kterou je projekce kultovního filmu Paříž, Texas od režiséra Wima Wenderse z původního analogového 35mm filmového pásu.

 Účastníci IRMF se mohou těšit i na bohatý doprovodný program – setkání s filmaři, travel-hacking, živou hudbu a afterparty s DJs.


Všichni studenti jsou na festival srdečně zváni, a to za sníženou cenu 50 Kč za projekci. Akademici mají díky spolupráci festivalu se ZČU a díky velkorysosti organizátorů vstup zdarma. "Chceme vám zpříjemnit začátek akademického roku," vzkazují organizátoři. 
Vstupenky jsou k dispozici v síti Goout.


Galerie


Celouniverzitní

Šárka Stará

30. 09. 2021


15 Květen

Atletický stadion města Plzně


Celouniverzitní

15. 05. 2024, 14:00

24 Duben

hala Knihovny Bory, Univerzitní 18, Plzeň


Univerzitní knihovna

24. 04. 2024, 17:00

20  -  29 Květen

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Univerzitní 28, Plzeň


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

20. 05. 2024, 16:00

28 Květen

FEL ZČU, posluchárna EP 130


Fakulta elektrotechnická

28. 05. 2024, 13:00