Studenti FZS spolupracují s paralympioniky

Přednáška Spolupráce Studující

Základem kvalitního studia je praxe. Fakulta zdravotnických studií ZČU proto dělá maximum pro propojení studentů s pacienty a jejich budoucími klienty.

Na začátku září měli studenti prvního ročníku studijních programů Fyzioterapie, Ergoterapie a Ortotika-protetika Fakulty zdravotnických studií možnost se mezi sebou seznámit v rámci předmětu Pohybové aktivity v rehabilitaci (PAR). Tento předmět se letos konal po dobu tří dnů v Melchiorově Huti. Hlavním cílem bylo, aby se studenti poznali mezi sebou a zároveň poznali systém vysokoškolského vzdělávání, a to formou aktivit tematicky souvisejících s komprehenzivní (ucelenou) rehabilitací. Měli možnost otestovat svou fyzickou a psychickou zdatnost v rámci několika her a soutěží, při kterých byl veliký důraz kladený na vzájemnou spolupráci.

"Ačkoli PAR trval pouhé tři dny, tak věřím, že utužil vztahy a pomohl navázat nová přátelství a doufám, že to bude mít na studenty pozitivní vliv," řekl k akci odborný asistent studijního programu Fyzioterapie Tomáš Votík.

Předmět Pohybové aktivity v rehabilitaci přinesl účastníkům plno nevšedních zážitků, jež je obohatily o nové poznatky nejen ze světa rehabilitace a pohybových aktivit, ale také z života těch, kteří se narodili s určitým fyzickým handicapem či jej získali později. Nově totiž studenty do problematiky hendikepovaných zasvětil unikátní program Hello disabilito.

Prostřednictví tohoto programu dostali studentům Fakulty zdravotnických studií možnost osobního setkání s paralympioniky, kteří se právě navrátili z paralympiády v Tokiu a podělili se o své zážitky. Unikátností setkání byla také možnost prodiskutovat nejen život paralympionika jako sportovce, ale také nahlédnout do jejich osobních životů. Studenti hlouběji pochopili život s disabilitou a tím si uvědomili důležitost jejich role jako budoucích rehabilitačních pracovníků.

Mezi účastníky programu byla i studentka fakulty Vendula Dušková, plavkyně, která se na paralympijské hry úspěšně nominovala během studia ergoterapieDalší paralympioničkou byla 27letá Jana Berušková, rovněž plavkyně. Co pro ni vlastně rehabilitace znamená? Hraje v jejím životě významnou roli?

"Rehabilitace je nedílnou součástí mého života a přivedla mě i ke dvěma sportům. V pěti letech jsem začala chodit plavat do Kontaktu bez Bariér (dnes České paraplavání) a plavu s nimi dodnes. Mým dalším sportem se stala paradrezura, ke které jsem se dostala přes hipoterapii. V podstatě mě nebavilo nechat se na koni jen vozit a brzy jsem ho začala sama ´řídit´. A aby to nebyla taková nuda, začali jsme s koněm Narcisem i soutěžit. Za lochovický klub JK Šerm jsem nastoupila na několika mistrovstvích ČR i na mezinárodních závodech juniorů v Anglii,“ vypráví Jana Berušková, trpící vzácnou diagnózou Arthrogryposis multiplex congenita.

A jak hodnotí akci odborná asistentka katedry rehabilitačních oborů Veronika Vrbská? "Program Hello Disabilito byl velice povedený, s pozitivním ohlasem od studentů. Byla to první akce naší katedry, kde si studenti před samotným studiem mohli na živo ´osahat´, jaké to je žít s tělesným postižením. Bylo skvělé vidět úsměvy nejen studentů, ale i samotných účastníků. Byl to pro mě osvěžující zážitek a motivace do nového akademického roku," říká.

Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Alena Lochmannová

29. 09. 2021