Diplomová práce absolventky Sutnarky získala čestné uznání za nakladatelský počin ve světové soutěži

Soutěž Tisková zpráva Úspěchy

Na světové přehlídce ilustrací knih pro děti Bienále ilustrací Bratislava získalo nakladatelství Verzone čestné ocenění za knihu Ludwig van Beethoven. Vznikla jako diplomová práce Veroniky Bílkové v ateliéru Didaktické ilustrace na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara.

Letošního 28. ročníku bienále se zúčastnilo 42 zemí. 380 ilustrátorů poslalo do soutěžního klání 2700 ilustrací z 500 knih. Mezinárodní porota, složená už tradičně z teoretiků a ilustrátorů z celého světa, rozdala 14 cen. Jednou z nich bylo i čestné uznání pro vydavatele – Honorary Mention za knihu „Ludwig van Beethoven“ Veroniky Bílkové. Cena je pochvalou nejen pro autorku textů a ilustrací, ale i pro nakladatelství Verzone, které se ujalo vydání této mimořádné absolventské práce.

Bienále ilustrací v Bratislavě je světová soutěž profesionálních ilustrátorů, která se pravidelně koná od roku 1967. Jejími pořadateli jsou významné slovenské kulturní instituce, ale také UNESCO a Mezinárodní unie pro dětskou knihu (IBBY). V oboru ilustrace pro děti lze tuto tradiční soutěž přirovnat k olympijským sportovním hrám. Jednotlivé země pečlivě nominují své reprezentanty, protože účast každé z nich je limitována počtem patnácti ilustrátorů. Každý stát řeší tuto nominaci jinak, Česká republika vysílá práce ilustrátorů oceněných Zlatou stuhou či nominovaných na toto národní ocenění. Roku 1969 získala Grand Prix na Bienále ilustrací Bratislava česká ilustrátorka Eva Bednářová, roku 2009 obdržel František Skála cenu Zlaté jablko. Nyní díky spolupráci ilustrátorky Veroniky Bílkové, nakladatelství Verzone i pedagogů SUTNARKY je po dlouhých dvanácti letech mezi oceněnými tohoto prestižního bienále opět zástupce České republiky.

Kniha „Ludwig van Beethoven“ Veroniky Bílkové vypráví o životě a díle slavného skladatele a ukazuje vlivy klasické hudby na budoucí hudební etapy. Protože se od dětství věnuji hudbě, zejména klavírní hře, věděla jsem dlouho dopředu, že se na toto téma zaměřím i u své diplomové práce. Malby jsou nosným a hlavním faktorem ve vyprávění děje. Zvolila jsem proto svoji oblíbenou techniku špachtlové malby, která mi umožňuje nanášet větší množství barvy. Tím mohu docílit dynamických tvarů a reliéfního efektu v orchestrálních scénách a krajinomalbách a expresivně tak vyjádřit skladatelův přístup k jeho způsobu komponování,“ popisuje absolventka Veronika Bílková.

Celostránkové ilustrace zobrazují mimo jiné důležité události a místa v Čechách, která Beethoven navštívil. Jiné kapitoly zase rozebírají jeho dílo od klavírních sonát přes komorní tvorbu až po symfonie. Kapitoly klavírních sonát jsou doplněny tisky vytvořené klavírními kladívky z vídeňské mechaniky, které kopírují melodickou linii každé sonátové věty. „Chtěla jsem ilustrace narušit jemnými abstraktními motivy, jež dovedou čtenáře blíže k vizuálně-akustickému zážitku z hudebního díla. Kapitoly o symfoniích potom doplňují hrubší tisky tympánovými paličkami,“ dodává autorka.

„Veronika Bílková pracuje na dalším pokračování volného cyklu portrétů slavných skladatelů, tentokrát píše a ilustruje knihu o Bedřichu Smetanovi. Mimo to chystá na prosinec pro Galerii Inkubátor, která se nachází v prostorách Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, výstavu svých rozměrných obrazů zachycujících různá místa Evropy. O svou techniku se podělila se studenty Didaktické ilustrace na plenéru v jižních Čechách. I tyto práce by měly být součástí výstavy,“ uvedla vedoucí ateliéru Didaktické ilustrace Renáta Fučíková.

Křest knihy, spojený s oslavou ocenění BIB2021, proběhne 4. prosince od 15 hodin v knihkupectví 2veverky, U Průhonu 17, Praha 7. 

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Šárka Stará

23. 11. 2021