Unikátní světelná instalace Osm světel oslavuje židovský svátek Chanuku

Spolupráce Veřejnost Výstava

Až do 6. prosince rozzáří plzeňskou Stará synagogu i prostor okolo ní světelná instalace nazvaná Osm světel, která je netradiční oslavou židovského svátku Chanuka. Pod vedením Jana Morávka ji připravili studenti ateliéru Multimédia.

Podobně jako se po osm dní postupně zapalují svíčky na osmiramenném svícnu chanukiji, bude i projekt Osm světel postupně gradovat. Po celou dobu trvání projektu Osm světel bude v prostorách synagogy k vidění také fotografická výstava pedagoga Sutnarky Radovana Kodery Světlo v tmách. „Jedná se o soubor klasických bromostříbrných fotografií pořízených v interiéru Velké synagogy v Plzni na podzim roku 1996 v době, kdy probíhala první etapa rekonstrukce synagogy. Kvůli restaurování byla vitrážová okna vyjmuta z rámů a nízké podzimní slunce pronikalo hluboko do nitra synagogy. Sluneční paprsky v synagoze a od nich odvozený název souboru symbolizoval v nové době novou naději jak pro synagogu, tak pro židovskou obec samotnou,“ řekl Radovan Kodera. Výstava bude ve Staré synagoze k vidění až do 19. ledna 2022, otevřeno bude denně kromě soboty od 10 do 18 hodin.

V průběhu následujících dní bude světelná instalace otevřená veřejnosti vždy od 16:30 do 20 hodin, plné vstupné činí 120 korun, zlevněné 80 korun. „Prostor synagogy má svoji silnou atmosféru, proto jsme se rozhodli nepřijít s klasickým mappingem. Je to hra světel a ornamentu, která podporuje ducha místa. Není to několikaminutová show, ale světelná instalace,“ popsal Jan Morávek, autor projektu.

Slavnostní zahájení židovského svátku, který Židé jako jediný slaví s veřejností, proběhlo na první chanukový večer, tedy v první adventní neděli 28. listopadu. Zapálení první chanukové svíčky se zúčastnili i významní představitelé náboženského, kulturního a společenského života – například velvyslankyně státu Izrael J. E. Anna Azari, vrchní zemský rabín Karol Efraim Sidon, primátor Plzně Martin Baxa či proděkan pro projekty a rozvoj na Sutnarce Tomáš Chochole. V rámci slavnostního zahájení vystoupili studenti Konzervatoře Plzeň, kteří nastudovali židovské písně a modlitby. Představili se pod taktovkou dirigenta a skladatele Václava Benjamína Špírala, který pro tuto příležitost připravil aranže a za inspirace tradičním nápěvem zhudebnil jednu z modliteb.

Projekt Osm světel bude zakončen 6. prosince v 18 hodin koncertem Nikdy ne 2x stejně v podání Zelí-Potkan Orchestra Konzervatoře Plzeň opět pod taktovkou Václava Benjamína Špírala, podle něhož půjde o jedinečnou orchestrální improvizaci ve spojení hudby a světla. Vstupné na koncert činí 200 korun a vstupenky lze zakoupit na místě nebo přes portál GoOut.

Galerie


Foto: Radovan Kodera

Petr Papoušek – předseda Federace židovských obcí v ČR

Karol Efraim Sidon – vrchní zemský rabín

J.E. Anna Azari – Velvyslankyně Státu Izrael

Jiří Löwy – předseda ŽO Plzeň

Martin Baxa – Primátor města Plzně

David Procházka – starosta UMO-3

Tomáš Chochole - proděkan pro projekty a rozvoj

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

30. 11. 2021