Děti přenocovaly v Univerzitní knihovně

Univerzita Zaměstnanci

Univerzitní knihovna nachystala pro děti zaměstnanců Západočeské univerzity netradiční zážitek. V noci z 1. na 2. dubna proběhl šestý ročník Noci s Andersenem, během něhož si děti zahrály na novináře, vytvořily vlastní komiks, bavily se a nocovaly přímo mezi regály s knihami.

Akce Noc s Andersenem se pravidelně zúčastňuje celá řada knihoven po celé ČR. Pořádá se na podporu dětského čtenářství u příležitosti výročí narození dánského pohádkáře, Hanse Christiana Andersena, které připadá na 2. dubna. Letos jejím ústředním tématem bylo 65. výročí populárního časopisu ABC.

Děti si tak vyzkoušely práci novinářů a redaktorů. Vybaveny novinářskými průkazy navštívily Fakultu designu a umění Ladislava Sutnara, kde je pan Said Ismail seznámil se základy typografie a kde si vyzkoušely i tisk. Následně v průběhu večera děti vytvářely vlastní časopis. Psaly o svých zážitcích, pustily se do přípravy komiksu a pracovat mohly i s obrazovými materiály (fotografie, ilustrace…).

Jak vypadá práce editora, korektora, redaktora a podobně si děti vyzkoušely při sportovních hrách, které jim zpestřily tvorbu komiksů a časopisů. Večer doplnila i řada jiných, nejen pohybových her a aktivit. Děti dokonce přesvědčily tety knihovnice, že si mohou mezi regály zahrát na schovávanou.

Potřebnou energii děti průběžně dočerpávaly – připravené byly dvě večeře a ráno snídaně – a chvílemi se zdálo, že vůbec nepůjdou spát :-)

Kromě toho na ně čekalo ještě jedno velké překvapení – seděly modelem výtvarníkovi, který každého z nich ztvárnil na karikatuře, kterou si děti následně odnesly s sebou domů.

Před spaním kolem půlnoci došlo na čtení na dobrou noc. Úryvek byl z knihy Zdeňka Svěráka Tatínku, ta se ti povedla. Postupně se pak děti odebraly do spacáků mezi regály. Ráno ještě stihly snídani a následné předání diplomů, poté si už pro ně přicházeli rodiče.

Tak jako každý rok byl o atraktivní akci velký zájem, přišlo 20 dětí, o které se staralo pět knihovnic. Celá akce se vydařila, takže poděkování patří nejen zaměstnancům knihovny, ale i panu Ismailovi ze Sutnarky. Největším oceněním organizátorů byl dětský smích a spokojené výrazy účastníků.

Pokud máte chuť se blíže podívat na fotky a vychutnat si atmosféru celého večera, navštivte facebook Univerzitní knihovny.

Galerie


Univerzitní knihovna

Jakub Pokorný

07. 04. 2022