Hasič z FAV: “Myslel jsem si, že mám celkem dobrou kondičku. První trénink mě ale vyvedl z omylu.”

Sport Univerzita Úspěchy

Svým výkonem přispěl k získání 2. místa pro Fire team Západočeské univerzity v Plzni na Otevřeném akademickém mistrovství ČR v požárním sportu. Jaké jsou týmové tréninky, která pozice je při požárním útoku nejnáročnější a jaké jsou jeho cíle – i o tom jsme si povídali se studentem Filipem Kejvalem.

V Ostravě se 10. a 11. května konalo Otevřené akademické mistrovství ČR v požárním sportu. Fire team ZČU měl v ohni hned dvě želízka v podobě ženského a mužského týmu. Ženy získaly zlato, muži stříbro. Jaké jsou tvé pocity?

Naprosto skvělé! Když jsem loni na podzim FireTeam přes instragram oslovil s tím, že bych se k nim chtěl přidat, vůbec jsem nečekal, že budu svoji univerzitu reprezentovat na takové akci a že to navíc dopadne takhle skvěle. 


Měli jste medailové ambice?

Celkem ano, protože již v předchozích letech mužský i ženský tým medaile získaly. Na druhou stranu mužský tým se v posledních letech výrazně obměnil, nabralo se hodně nováčků včetně mě, takže jsme tam jeli s tím, že to zkusíme a uvidíme. Ženský tým má momentálně snad nejsilnější sestavu, co kdy měl, což holky potvrdily prvním místem. Neměly přemožitelky.


Kdo byl pro vás, jako pro mužský tým, největším soupeřem?

Jednoznačně ostravský tým. S ostravskými se dlouhodobě přetahujeme o medailová místa a letos se nám to povedlo o trochu lépe než jim. 


Ty momentálně studuješ 2. ročník bakalářského studijního programu Kybernetika a řídicí technika na Fakultě aplikovaných věd (FAV). Zvažoval jsi před podáním přihlášky ke studiu, že bys nešel na vysokou školu a dal se na dráhu profesionálního hasiče?

Zvažoval. Doteď to mám jako záložní plán, kdyby mi studium z jakéhokoli důvodu nevyšlo.


Ve tvé obci funguje sbor dobrovolných hasičů, jehož jsi členem. Co takové členství obnáší a v kolika letech ses k SDH přidal?

Záleží, jak vážně nebo profesionálně to jednotlivé spolky berou. Některé sbory mají vytvořenou i oficiální jednotku, takže mohou vyjíždět k zásahům a pomáhat profesionálním hasičům. Náš sbor se soustředí na soutěže v požárním sportu  a vypomáhá v obci, s čím je potřeba. U nás to spíše vypadá tak, že se sejde parta přátel a dáme si společný trénink. Pro všechny je to radost, nikoli povinnost. V SDH jsem od patnácti let a běhám levý proud.


Pojďme k Fire teamu. Jak často se scházíte a jak vypadají vaše tréninky?

Přes zimu probíhá dvakrát týdně příprava v atletickém tunelu na Skvrňanech. Požární sport je specifický tím, že člověk hodně běhá a přelézá různé překážky, a to bez rychlých a silných nohou nejde. Myslel jsem si, že mám celkem dobrou fyzičku z florbalu, na který chodím. Ale zjistil jsem, že je potřeba zapracovat na posílení nohou. Při tréninku třeba skáčeme po jedné noze dvacet metrů, což při čtvrtém opakování není úplně snadné. Musím však uznat, že po zimní přípravě se můj výkon výrazně zlepšil. V létě chodíme trénovat na Košutku na stanici profesionálních hasičů, kteří tam mají připravenou překážkovou dráhu i požární věže. 


V Ostravě týmy soutěží ve čtyřech disciplínách: 100 metrů překážek, štafetový běh, výstup na věž a požární útok. Mohl bys každou disciplínu v pár větách popsat?

Věž má tři patra. Závodník startuje s hliníkovým žebříkem z bloků 32,25 metrů od věže. Cílem je co nejrychleji s pomocí žebříku na věž vylézt. Někteří borci to zvládli za 17 vteřin, já v čase 23:80. Můj cíl je dostat se pod 20 vteřin. 

Disciplína 100 metrů překážek zahrnuje překonání dvoumetrové bariéry, přeběhnutí kladiny s hadicemi, které má závodník připravené za bariérou, pospojování těchto hadic a zapojení koncovky do rozdělovače. Pak už jen stačí co nejrychleji doběhnout do cíle.

Štafetový běh 4x100 metrů začíná překonáním domečku pomocí žebříku, druhý závodník překonává opět dvoumetrovou bariéru, třetí přebíhá kladinu s hadicemi a poslední přenáší hasicí přístroj.

Na požárním útoku se podílí sedm lidí a každý obsluhuje jedno konkrétní stanoviště. Startujeme na startovní čáře. Po výstřelu běžíme k tzv. základně, kde je umístěná mašina, hadice a další vybavení, které je potřeba pospojovat. Dva závodníci obsluhují tzv. savici, pomocí které se čerpá voda z kádě do mašiny. Na savici je potřeba nasadit koš, který zabraňuje nasání různých nečistot, jež by mohly ucpat mašinu. Jeden člověk obsluhuje mašinu, tzv. béčkař zapojuje tlustší béčkové hadice a jeden člověk zapojuje troják neboli rozdělovač, což je podle mě asi nejtěžší post, protože rozdělovač sám o sobě váží pěkných pár kilo a zapojovat tři spoje téměř ve stejný okamžik vyžaduje hodně cviku. Pak musí každý co nejrychleji hadice roztáhnout, protože jakmile se do nich dostane voda, člověk už s nimi nehne. A pak jsou tzv. proudy, levý a pravý, což jsou dva závodníci, kteří běží ke sto metrů vzdáleným terčům a mají za úkol nastříkat deset litrů vody do každého terče. 


Účastníte se s Fire teamem i jiných hasičských soutěží, nebo se soustředíte pouze na ostravské klání?

Letos jsme se soustředili hlavně na Ostravu. Celkově jsme byli druzí, ale z univerzit jsme byli jednoznačně nejlepší. Naším výkonem jsme se kvalifikovali na mezinárodní mistrovství, které se v září uskuteční v Bulharsku. Na to se moc těším. Je to něco nového a pro mě dosud nepoznaného. 


Jak jde skloubit studium na FAV, které není úplně jednoduché, s volnočasovými aktivitami? Jde to vůbec?

Právě kvůli studiu na FAV jsem se přihlásil do Fire teamu. Učiva je hodně a mně na odreagování pomáhá fyzická aktivita. Sice jsem se z tréninků vracel totálně dobitý, ale s čistou hlavou. Člověk by měl mít nějakou kompenzaci, aby se z toho nezbláznil. 


Kdyby se chtěl někdo přihlásit k vám do týmu, co pro to musí udělat?

Ideálně napsat na instagram nebo na facebook, kde máme profil. Někdo z týmu se pak s dotyčnou osobou spojí a pravděpodobně ji pozve na trénink. Pro případné zájemce určitě bude benefitem, pokud budou aspoň trochu fyzicky zdatní, ale rozhodně to není podmínkou.


Máte nějaké specifické podmínky pro přijetí? A je členství zpoplatněno?

Jedinou podmínkou je, aby dotyčný byl studentem ZČU, pak se může aktivně účastnit i závodů. Poplatky žádné nevybíráme, pouze platíme pronájem atletického tunelu během zimní přípravy. 


Děkujeme za rozhovor a přejeme, ať se i nadále daří.

Galerie


Fakulta aplikovaných věd

Martina Batková

26. 05. 2023