Studenti a studentky katedry rehabilitačních oborů se zapojili do organizace zavodů v para plavání

Spolupráce Sport Úspěchy

V červenci se studující programů Fyzioterapie, Ergoterapie i Ortotika-protetika zúčastní jako dobrovolníci také Mistrovství světa v para lukostřelbě.

V sobotu 27. května se v plaveckém bazénu na Slovanech uskutečnilo Mistrovství ČR v para plavání, kterého se zúčastnilo přes 130 plavkyň a plavců s různými zdravotními omezeními, a to zrakovými, tělesnými i mentálními. Při akci pomáhalo 17 studujících katedry rehabilitačních oborů Fakulty zdravotnických studií ze všech studijních programů – Fyzioterapie, Ergoterapie i Ortotika-protetika. 

Studenti a studentky skvěle asistovali po celou dobu závodů, což ocenil i ředitel závodu a samotní plavci. Po prvním bloku rozplaveb předával medaile proděkan pro výzkum, strategii a tvůrčí činnost Denis Mainz. Mezi oceněnými byla i absolventka studijního programu Ergoterapie, paralympionička Vendula Dušková.

Možnost zapojit se do závodů ocenili také studující. "Závody v para plavání jsem viděl poprvé a bylo pro mě fascinující vidět, jaké výkony jsou soutěžící schopni podávat. Vidět, jak se baví tím, co dělají, a že sport má u všech bez rozdílu ten stejný cíl. Zapomenout alespoň na chvíli na věci, které nás trápí, a potom také radost z podaného výkonu. Jsem moc rád, že jsem mohl na této akci pomoci a naučit se zase něco nového,“  řekl Adam Kolář, student 1. ročníku fyzioterapie.
Kristýna Pácalová ze 3. ročníku Ergoterapie dodala: „Na začátku závodů jsme každý dostali přidělenou dráhu, přenášeli jsme věci, vozíky, protézy a kluci pomáhali do vody a z vody závodníkům. Celý průběh závodu jsem si moc užila. Díky všem pozitivním lidem byla skvělá atmosféra. Paraplavání jsem naživo viděla poprvé a jsem za tu příležitost moc ráda. I když se s lidmi s handicapem ve svém životě setkávám pravidelně, dalo mi to na ně zase jiný, veselejší pohled.

Další akcí sportu zdravotně postižených, které se studenti katedry rehabilitačních oborů jako dobrovolníci zúčastní, bude Mistrovství světa v para lukostřelbě. To se s předpokládanou účastí cca 300 sportovců a 200 členů doprovodu uskuteční v Plzni od 15. do 23. července a jeho finálová střelnice vznikne na náměstí Republiky. „Tato událost je svou velikostí letošní nejvýznamnější para akcí na území ČR a je to příležitost pro studenty získat nejen zajímavou, ale i cennou zkušenost v oblasti organizování velkých sportovních akcí, ale také v oblasti práce s hendikepovanými sportovci," okomentovala generální sekretářka MS Hanka Majarová.

Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Alena Lochmannová

08. 06. 2023