Západočeská univerzita má dva nové profesory

Univerzita Úspěchy Zaměstnanci

Mezi profesorkami a profesory, kteří ve středu 21. června převzali z rukou prezidenta republiky Petra Pavla v pražském Karolinu jmenovací dekrety, byli také Petr Girg a Jan Vimmr z Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni (ZČU).

Prezident republiky Petr Pavel na návrh vědeckých a uměleckých rad vysokých škol jmenoval celkem 93 nových profesorek a profesorů. Ke jmenování jim poblahopřál také ministr školství Mikuláš Bek. 

Na ZČU rozšířili řady akademiků a akademiček s nejvyšší vědecko-pedagogickou hodností dva zástupci Fakulty aplikovaných věd (FAV) – Petr Girg z katedry matematiky a Jan Vimmr z katedry mechaniky. 

Prof. Ing. Petr GIRG, Ph.D., byl jmenován profesorem na návrh Vědecké rady ZČU pro obor Aplikovaná matematika.

Petr Girg absolvoval v roce 1997 studijní obor Matematicko-fyzikální inženýrství na FAV ZČU, kde v roce 2001 dokončil doktorské studium a v roce 2008 se habilitoval v oboru Aplikovaná matematika. Část jeho doktorského studia proběhla na Univerzitách v Granadě a Jaén ve Španělsku. V letech 2003–2004 strávil rok na Universität Rostock v Německu v rámci Humboldtova stipendia.

Na ZČU působí od roku 1998. Zavedl zde dva nové předměty do výuky bakalářského a doktorského studia. Vedl řadu bakalářských a diplomových prací, z nichž dvě se umístily na 2. a 3. místě ve společném Česko-slovenském kole SVOČ v matematice. 

Ve výzkumu se věnuje převážně nelineárním parciálním diferenciálním rovnicím typu reakce-difuze a jejich soustavám. V tomto směru rozvíjí dlouhodobou spolupráci s pracovišti v zahraničí, zejména s Universität Rostock v Německu a UNC at Greensboro v USA. 

Petr Girg je autorem či spoluautorem více než 40 odborných prací, z nichž většina byla publikována ve významných mezinárodních časopisech. V letech 2010–2014 působil jako tajemník výboru České matematické společnosti a v letech 2017–2021 byl členem a druhou část tohoto období i místopředsedou hodnotícího panelu GAČR pro matematiku. V roce 2022 byl hostujícím editorem speciálního e-svazku časopisu EJDE.


Prof. Ing. Jan VIMMR, Ph.D., byl jmenován profesorem na návrh Vědecké rady ZČU pro obor Mechanika. 

Jan Vimmr absolvoval v roce 1998 obor Matematicko-fyzikální inženýrství na Fakultě aplikovaných věd ZČU, kde v roce 2002 dokončil také doktorské studium v oboru Aplikovaná mechanika a v roce 2010 se habilitoval v oboru Mechanika.

Na katedře mechaniky Fakulty aplikovaných věd ZČU vědecky působí od roku 1999. V letech 2011–2017 byl vedoucím výzkumného programu „P3 – Výzkum a modelování heterogenních materiálů a mechanických a biomechanických struktur“ evropského centra excelence NTIS – Nové technologie pro informační společnost na FAV a od roku 2017 je vedoucím katedry mechaniky. 

V pedagogické oblasti aktuálně garantuje tři předměty bakalářského studia, jeden předmět navazujícího magisterského studia, jeden předmět doktorského studia a podílí se na výuce dalších čtyř předmětů. 

Ve výzkumné oblasti se systematicky věnuje modelování a numerickým simulacím proudění tekutin s širokou mírou uplatnitelnosti jak v oblasti vnitřní a vnější aerodynamiky, tak v oblasti kardiovaskulární biomechaniky. Zaměřuje se na výpočtovou dynamiku tekutin (CFD), konkrétně pak rozvíjí metodu konečných objemů, nespojitou Galerkinovu metodu konečných prvků a lattice Boltzmannovu metodu. 

Jan Vimmr je autorem či spoluautorem 20 vědeckých článků v mezinárodních impaktovaných časopisech, 19 článků v recenzovaných neimpaktovaných časopisech, dvou kapitol v odborných knihách a publikoval více než 100 příspěvků na významných mezinárodních či národních konferencích. V minulosti byl činný v Grantové agentuře ČR, ať už jako člen nebo místopředseda hodnoticího panelu, či jako člen oborové komise. Od roku 2014 je šéfeditorem mezinárodního časopisu Applied and Computational Mechanics a od roku 2011 je vědeckým garantem konferencí s mezinárodní účastí Computational Mechanics.

foto: MŠMT

Galerie


prof. Petr Girg

prof. Jan Vimmr

Fakulta aplikovaných věd

Šárka Stará

22. 06. 2023