Knižní fenomén IOGI se dočkal další cizojazyčné verze

Studující Úspěchy Zaměstnanci

Skrze soubor komiksů IOGI nabízí studující plzeňské Sutnarky pohled na každodenní život v Japonsku, a to bez stereotypních představ a předsudků. Publikace vznikla pod vedením vedoucího ateliéru Mediální ilustrace Václava Šlajcha a česko-francouzského básníka Jeana-Gasparda Páleníčka.

V světě literatury a umění se jen zřídka objeví dílo, které překročí kulturní hranice s takovou grácií a uznáním, jakého se dostalo knize IOGI. Aktuální anglické vydání tohoto mezinárodně oceněného komiksu, následující po úspěšném debutu v Japonsku a také českém vydání, je nejen svědectvím o univerzálnosti jeho příběhů, ale i o úspěchu jedinečného pedagogického experimentu.

Od svého prvního vydání v japonštině v roce 2021 kniha získala bronz v prestižní soutěži Japan International Manga Award a byla oceněna českou komiksovou cenou Muriel. Seznámit se s ní mohli návštěvníci Galerie Ladislava Sutnara v Plzni, festivalu Anifilm i veletrhů Svět knihy a Koma. To jim umožnilo se do světa IOGI ponořit hlouběji a lépe tak pochopit kulturu, která je pro mnohé vzdálená a exotická.

Letos nás navíc ještě čeká i polské vydání této pozoruhodné knihy a také pokračování v podobě IOGI2, které se má objevit na pultech knihkupectví těsně před Vánoci a slibuje další nahlédnutí do života obyčejných Japonců s novými příběhy a postřehy.

IOGI představuje jedenáct poetických pohledů na život v typické rezidenční čtvrti Suginami v Tokiu, daleko od běžných klišé o Japonsku. Projekt zdůrazňuje důležitost citlivosti, imaginace a pozorovacích schopností v tvůrčím procesu, což umožnilo studentům a studentkám ateliéru Mediální ilustrace překonat jazykové a kulturní bariéry a dosáhnout v daných dílech co největší míry pravdivosti a autenticity.

V kontextu globálního přijetí a ocenění je jasné, že IOGI je mnohem více než jen knihou. IOGI je kulturní fenomén, který překračuje jazykové a geografické překážky a přináší unikátní pohled na japonskou společnost.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Martin Bečan

15. 03. 2024