Fakultu zdravotnických studií navštívili kolegové z Catholic University of Croatia

Hosté International Spolupráce

Na půdě Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni (FZS ZČU) proběhla diskuze o univerzitní výměně studujících programu Všeobecné ošetřovatelství, výměně akademických pracovníků i o spolupráci na společných výzkumných projektech.

V úterý 10. září 2024 přivítala FZS ZČU v Plzni kolegy z partnerské Catholic University of Croatia v Záhřebu. Mezi hosty byl děkan Katedry ošetřovatelství chorvatské univerzity doktor Ivica Matić a také koordinátor zahraničních praxí doktor Zoran Turza. Oba do Čech přijeli v rámci programu Erasmus+. Během návštěvy proběhla prohlídka odborných učeben na FZS, kde se hosté seznámili s moderním vybavením fakulty. Kromě toho navštívili i univerzitní kampus ZČU, aby získali představu o celkovém fungování univerzity.

Součástí programu byla také návštěva Fakultní nemocnice Plzeň, konkrétně Onkologické a radiologické kliniky a Gynekologicko-porodnické kliniky. Chorvatští kolegové tady měli možnost blíže poznat prostředí a provoz jednotlivých klinik. Fakultní nemocnice Plzeň je navíc jedním z partnerů FZS, kam jsou umisťováni právě zahraniční studující na praktické stáže.

Fakulta zdravotnických studií spolupracuje s chorvatskou univerzitou už od loňského roku, a to především v oblasti výzkumu. Fakulta má však zájem i na výměně studujících, zejména v programu Všeobecné ošetřovatelství. FZS propojuje s Catholic University of Croatia partnerství s Katolíckou univerzitou v Ružomberku, v rámci čehož fakulta zvažuje přípravu společného BIP programu (Blended Intensive Programme). Jednalo se také o rozšíření výzkumných projektů, které již probíhají, zvláště v oblasti psychologie a emické perspektivy pacientů. Do budoucna chce fakulta zkoumat také kvalitu života a ošetřovatelskou péči s důrazem na kulturně senzitivní péči.

Dalším důležitým tématem byla výměna akademických pracovníků, a to nejen v rámci programu Erasmus, ale i v podobě dlouhodobějších stáží chorvatských akademiků na FZS, kde by se společně podíleli na výzkumu. Stejně tak by čeští akademici měli možnost vycestovat za svými chorvatskými partnery.

Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Lucie Brůžková

16. 09. 2024