Česko-izraelská letní škola při FZS porovnávala zdravotnické systémy a nové perspektivy studujících

International Spolupráce Studující

Letní česko-izraelská škola, konaná na půdě Fakultě zdravotnických studií, se zaměřila na srovnání zdravotnických systémů ČR a Izraele. Program, který zahrnoval odborné přednášky, návštěvy zdravotnických zařízení a kulturní aktivity, přinesl nové podněty pro budoucí spolupráci a kariéry studujících.

Letní česko-izraelská škola, která se konala mezi 18. a 31. červencem na půdě Fakulty zdravotnických studií, se nesla tématem Comparison Analysis between Czech and Israel Health Systems. Letní škola spojila české studující z různých nelékařských zdravotnických oborů s izraelskými studenty zdravotnického managementu. Konference měla za cíl seznámit je se zdravotnickými zařízeními v ČR, podpořit jejich porozumění různým systémům zdravotní péče a umožnit analýzu rozdílů oproti izraelskému systému.  Na organizaci participovala FZS ve spolupráci s partnerskou izraelskou Ariel University.

Program zahrnoval odbornou a kulturní část. Dne 22. července se konala mezinárodní konference Health care without borders – specifics, challenges and development, kde přednesli příspěvky odborní lektoři, včetně Aleny Lochmannové, Liat Korn a Nachmana Ashe. Diskutovali o zdravotnických systémech a vzdělávání zdravotnických pracovníků v ČR a Izraeli. Konference zahrnovala i příspěvky českých a izraelských studujících, kteří se zaměřili na studijní obory FZS, izraelské polní nemocnice a well-being studentů v Izraeli.

Studující navštívili Zdravotnickou záchrannou službu Plzeňského kraje, kde se seznámili s prací záchranářů. Další naplánovanou exkurzí byla návštěva Psychiatrické nemocnice v Dobřanech a seznámení s jejím chodem a strukturou, dále návštěva Mulačovy nemocnice, s.r.o. a Klatovské nemocnice, a.s., kde studující poznali tamější prostředí a péči o pacienty a pacientky. Následovala návštěva Léčebných lázní Konstantinovy Lázně a.s. s prohlídkou léčebného domu Prusík a seznámení s lázeňskými procedurami. Při návštěvě Protetiky Plzeň s.r.o., se pak studující seznámili s oborem ortopedické protetiky. Poslední zastávkou byla Rehabilitační nemocnice Beroun, kde proběhla exkurze věnována seznámení s rehabilitačním centrem a Centrem duševní rehabilitace.

Program zahrnoval také seznámení s FZS a jejími odbornými učebnami a simulačním centrem, prohlídku univerzitního kampusu, návštěvu technologického parku TechTower a laboratoří zaměřených na virtuální realitu a rovněž návštěvu Lékárny U Bílého jednorožce spojenou s přednáškou o tradičním českém léčitelství a farmacii.

Z kulturní části programu lze zmínit prohlídku historického centra Plzně, účast na tradiční páteční večeři v plzeňském Rabínském domě, výlet do Prahy s návštěvou Neviditelné výstavy, která nabízí příležitost vcítit se do života nevidomého na vlastní kůži, návštěvu pivovaru Plzeňský Prazdroj a návštěvu Techmanie Science Center a jejich expozic.

"Česko-izraelskou letní školu jsme připravili s izraelskými partnery z Ariel University na základě dlouhodobé výzkumné spolupráce mezi našimi institucemi, kdy dost často diskutujeme rozdíly, ale i podobnosti našich zdravotních systémů. Z toho důvodu jsme navázali na úspěšný letní kurz Ariel University v Kazachstánu v loňském roce a toto poznání a možnost komparovat organizaci zdravotních systémů jsme zprostředkovali jak našim studujícím napříč nelékařskými zdravotnickými obory, ale také izraelským studujícím, kteří studují zdravotnický management. Velmi intenzivní program přinesl řadu nových podnětů nejen pro další spolupráci, ale především pro směřování budoucích kariér studujících," hodnotí letní školu proděkanka FZS Alena Lochmannová

Chtěli bychom velice poděkovat našim partnerům, kteří účastníky a účastnice letní školy ve svých zařízeních přijali, a to konkrétně Klatovské nemocnici, a.s., Léčebným lázním Konstantinovy Lázně a.s., Mulačově nemocnici, s.r.o., Protetice Plzeň s.r.o., Psychiatrické nemocnici v Dobřanech, Rehabilitační nemocnici Beroun a Zdravotnické záchranné službě Plzeňského kraje.

Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Lucie Brůžková

05. 08. 2024