ZČU se prezentovala na International Staff Weeku v Sarajevu. Tématy byly Erasmus+ a aliance EUPeace

EUPeace International Univerzita

V prvním červencovém týdnu zástupkyně za International Office ZČU reprezentovala Západočeskou univerzitu na akci International Staff Week na Univerzitě v Sarajevu, partnerské univerzitě ZČU v rámci aliance evropských univerzit EUPeace.

International Staff Week na University of Sarajevo se zúčastnilo 43 zástupců z 24 vysokoškolských institucí ze 14 evropských zemí. Západočeskou univerzitu v Plzni reprezentovala Romana Suchá, která představila univerzitu a její zahraniční projekty včetně Aliance EUPeace. Alianci EUPeace zastupovali také pracovníci z University of Sarajevo, Philipps-University Marburg a University of Limoges.

Workshopy a přednášky byly zaměřené na překonávání překážek při mobilitách v rámci programu Erasmus+, jako například duševní zdraví, nebo komunikační bariéry. Vystoupila také prorektorka pro zahraniční vztahy, Prof. Dr. Enita Nakaš, která se letos zúčastnila workshopu EUPeace na ZČU. Ve své přednášce na ISW na University of Sarajevo prezentovala aktivity aliance EUPeace. Během závěrečného workshopu účastníci sdíleli návrhy na obsah dalších akcí International Staff Week, aby co nejlépe odpovídaly potřebám pracovníků zahraničních kanceláří.

V průběhu komentované prohlídky po historickém centru Sarajeva vedené studentem z University of Sarajevo se účastníci seznámili s historií i současností tohoto multikulturního města, které je díky své náboženské a kulturní rozmanitosti nazýváno Jeruzalémem Evropy. 

Poslední den byl věnován návštěvě města Mostar, kde si účastníci ISW vyslechli dvě série prezentací podnikatelských a výzkumných projektů od studentů z ekonomické a ze zemědělské fakulty z mostarské Džemal Bijedić University. Následovala komentovaná prohlídka po historickém centru Mostaru. 

Zástupci a zástupkyně ze všech zúčastněných vysokoškolských institucí měli možnost během celého týdne sdílet své osobní zkušenosti v oblasti mezinárodních vztahů, probrat možnosti rozšíření již existující spolupráce v rámci programu Erasmus+ a možnosti zahájení nové spolupráce.

ZČU bude mít v následujících třech letech možnost prohloubit spolupráci s University of Sarajevo nejen v rámci aliance EUPeace, ale i v rámci kreditové mobility Erasmus+ KA171, neboť žádost podaná za ZČU byla letos úspěšná a mobilita KA171 umožní jak výměnu zaměstnanců, tak i studentů mezi oběma partnerskými univerzitami.

Galerie


International Office

Romana Suchá

12. 07. 2024