ZČU nechyběla na Veletrhu vědy Akademie věd ČR

Univerzita Věda Veřejnost

Veletrh hostilo výstaviště PVA EXPO Praha. Během tří dnů ho navštívilo přes 30 tisíc návštěvníků.

Všechny tři technické fakulty Západočeské univerzity – aplikovaných věd, elektrotechnická a strojní a spolu s nimi Fakulta pedagogická a Celoživotní a distanční vzdělávání ZČU reprezentovaly naši univerzitu na letošním Veletrhu vědy. V pořadí pátý ročník akce Akademie věd ČR se konal od 6. do 8. června v Praze a zval na stovku expozic – ZČU patřil jeden společný stánek.

Vystavovatelé si na nezájem návštěvníků nestěžovali. Fakulta aplikovaných věd předváděla projekt takzvaných chytrých oken z katedry fyziky, malé programovatelné ozoboty a další menší exponáty. Katedra kybernetiky v pátek představila malé roboty, které používají děti při letní škole Campo Arduino, a vetšího robota na skenování prostoru. Nechyběl ani Ámos - software s virtuálním dvojníkem Jana Ámose Komenského, jehož vizualizovaná podoba přečte vše, co mu člověk napíše.

Fakulta elektrotechnická na veletrh dorazila s chytrým hasičským oblekem, Fakulta strojní předváděla obrábění na malé frézce. U stánku se střídali návštěvníci všech věkových kategorií, kteří si domů odnášeli propagační materiály.

Veletrh vědy Akademie věd ČR hostilo výstaviště PVA EXPO Praha. Organizátoři ho shrnuli těmito slovy a čísly: „Přes 30 000 návštěvníků, více než 100 vystavovatelů na rekordní ploše 8000 metrů čtverečních, ústavy AV ČR, univerzity z celé republiky a desítky firem zabývajících se inovacemi.“  Vstup na akci byl zdarma.

Galerie


Fakulta aplikovaných věd

Michaela Zůzová

17. 06. 2019