Plzeňské firmy uspěly v evropském projektu BOWI. Podíl na tom má i Transfer ZČU

Transfer Univerzita Úspěchy

Projektové konsorcium, jehož součástí je odbor Transfer a smluvní výzkum Západočeské univerzity v Plzni, uzavřelo první výzvu v rámci projektu BOWI. Výzva cílila na podporu firem z jižních a západních Čech, vybrány byly čtyři, z nichž každá získá značnou finanční podporu a odborné konzultační služby zahraničních expertů.

Cílem projektu BOWI je vybudovat v rámci programu Horizont 2020 síť digitálních inovačních center, takzvaných HUBů, která bude založena především na výměně znalostí a zkušeností z praxe napříč evropskými zeměmi. Projekt se zaměřuje na nejinovativnější postupy v oblasti digitalizace a zajišťuje efektivní spolupráci mezi poskytovateli služeb a know-how sdruženými v rámci digitálních inovačních HUBů (DIH) napříč Evropou na jedné straně a malými a středními podniky, které řeší potřebu inovace, na straně druhé.

Vzhledem k tomu, že digitalizace v zemích Evropy není rovnoměrně rozvinuta v důsledku různých historických a ekonomických podmínek, je velmi žádoucí propojovat jednotlivé země či regiony a zavádět inovační digitalizační postupy z vyspělejších zemí do těch méně rozvinutých. Vznikne tak síť partnerství a vzájemné spolupráce.

Prostřednictvím první dotační výzvy bylo podáno osm projektových záměrů a vybrány k financování byly čtyři společnosti, z nichž každá získá podporu 60 000 eur. Jsou to:

  • JALUD Embedded, oblast: Sound event detector for outdoor real-time sound recognition.
  • InnoConnect, oblast: Analytical map of the traffic flows in the Pilsen region.
  • LaserTherm, oblast: Robot seam tracking module for industrial robotics.
  • BestTalk, oblast: Development of BestTalk analytics & database for business, research and development evaluation

Vybrané společnosti nyní zahájí své desetiměsíční projekty, zaměřené na technologická zdokonalení svých produktů a služeb. Podporou jim bude místní digitální inovační hub, PILSEN DIH, i další zahraniční partnerské HUBy projektu BOWI, sídlící v digitálně vyspělých regionech Evropy, jako je Nizozemí, Německo a Finsko.

Kontaktními osobami pro projekt BOWI jsou:

Ing. Martin Babuška, MBA, martin.babuska@outlook.com, a Mgr. Petra Krupková, krupkova@rek.zcu.cz.

Galerie


Celouniverzitní

18. 03. 2021