Bečovský zámek velkolepě představil novou expozici. Světelná instalace se dotýkala hvězd

Spolupráce Veřejnost

Relikviář sv. Maura, po korunovačních klenotech druhá nejvzácnější movitá památka v Čechách, byl představen v nové expozici státního hradu a zámku Bečov. Na slavnostním otevření nové expozice vzniklé v rekonstruovaném Pluhovském paláci se světelnou instalací a projekcemi podílel ateliér Multimédií.

Za přítomnosti vnuků posledního šlechtického majitele zámku, Christiana Friedricha Beaufort-Spontin a Friedricha Christiana Beaufort-Spontin, významných představitelů státu, Karlovarského kraje a vedení Sutnarky se poslední listopadovou středu uskutečnilo otevření této nové muzejně-galerijní expozice Relikviáře sv. Maura a zpřístupnění horní části areálu národní kulturní památky.

Úspěšná spolupráce Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara s Národním památkovým ústavem na audiovizuálních instalacích, ať už na Státním zámku Valeč či při galavečeru Patrimonium pro Futuro, tak dala vzniknout události, která byla svou formou jedinečná. Světelná instalace ve tvaru Beaufortského diadému na okrouhlé věži se svými paprsky dotýkala nebe a s několika projekcemi rozzářila zámek a jeho okolí.

"Společně se zvukovým doprovodem byl státní hrad a zámek Bečov převlečen do středověkého hávu, a studio Multilab tak dodalo celému večeru magickou atmosféru. Historicky byla událost symbolicky napojena na původní středověký rituál, podle nějž byla také pojmenována, a sice Ostensio Reliquiarum, tzv. Ukazování relikvií, které zde bylo populární za vlády Karla IV. Nebyla to rozhodně na Bečově akce poslední, celá spolupráce je totiž svázána s připravovaným projektem nové expozice Tekutého pokladu," uvedl autor projektu a vedoucí ateliéru Multimédií Jan Morávek. 

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

02. 12. 2021