Na speciálním cvičení IZS, které simulovalo útok aktivních střelců, se podíleli i geomatici z FAV

Spolupráce Věda

Stadion FC Viktoria Plzeň se stal 23. června dějištěm speciálního cvičení integrovaného záchranného systému (IZS). Katedra geomatiky FAV se ve spolupráci se Správou informačních technologií města Plzně (SIT MP) podílela na predikci, jaký vliv bude mít evakuace stadionu na dopravní situaci.

Na policisty, strážníky městské policie, hasiče, záchranáře a Armádu ČR čekal ve Štruncových sadech simulovaný útok aktivních střelců. Jejich úkolem bylo eliminovat pachatele, poskytnout prvotní pomoc a evakuovat návštěvníky. Akce, které se zúčastní stovky figurantů, byla součástí mezinárodního projektu S4AllCities, podpořeného prestižním evropským dotačním programem pro výzkum a inovace Horizon 2020.

Členem projektového konsorcia, které je tvořeno 28 organizacemi z různých evropských zemí, je také Západočeská univerzita v Plzni. V rámci speciálního cvičení geomatici z Fakulty aplikovaných věd ve spolupráci se SIT MP pomocí dopravního modelu predikovali, jaký vliv bude mít evakuace stadionu na dopravní situaci ve městě. „Vyvíjíme interaktivní model dopravy, který umožňuje složkám IZS identifikovat přetížené křižovatky a naplánovat časově nejkratší cestu k místu útoku. Při speciálním cvičení složek IZS, kdy byl realisticky simulován útok na diváky fotbalového zápasu na fotbalovém stadionu FC Viktoria Plzeň, byly technologie vyvíjené v projektu S4AllCities ověřeny v praxi,“ vysvětlil Karel Jedlička z katedry geomatiky.

„Plzeň je jednou ze tří oblastí, kde se inovativní technologická řešení vyvíjí a testují. Dalšími jsou španělské Bilbao a město Trikala v Řecku. Úkolem S4AllCities je snížit zranitelnost veřejných prostor, zmírnit následky teroristických útoků a jednání aktivních útočníků proti větší skupině osob a zvýšit informovanost lidí. Současně je však i třeba dosáhnout rovnováhy mezi lepší bezpečností, fungováním veřejných prostranství a zachováním pocitu svobody občanů. Jsem rád, že právě Plzeň je součástí této cesty k vývoji řešení pro bezpečnou budoucnost u nás i ve světě,“ řekl primátor města Plzně Pavel Šindelář.

V rámci zásahu využívaly složky IZS nejen evakuační model stadionu, umožňující mimo jiné dynamickou aktualizaci dle měnící se situace, ale také monitoring situace pomocí dronů, 3D model stadionu a řadu dalších inovativních technologií. Využita tak byla i inteligentní analýza obrazu z kamer, sloužící například k identifikaci podezřelého chování v davu či pocitů osob. Testováním prošly senzory internetu věcí, edge computing technologie, modelování následků střelby v davu nebo model šíření požáru a kouře v rámci stadionu.

Galerie


Fakulta aplikovaných věd

Šárka Stará

27. 06. 2022