Františka Macha z Fakulty elektrotechnické čeká na podzim mistrovství světa v terénním triatlonu

Sport Úspěchy Zaměstnanci

Na závodě XTERRA Prague získal třetí místo ve své věkové kategorii v rámci mistrovství ČR a druhé místo v rámci věkové kategorie evropského poháru. Za poslední dva roky to pro něj byl nejlepší výsledek v takovém závodě.

Že vědec nemusí být úspěšný jen ve svém oboru, dokazuje František Mach z katedry elektrotechniky a počítačového modelování Fakulty elektrotechnické. Je totiž zároveň aktivním, ačkoliv amatérským sportovcem a v červnu se mu podařilo díky úspěchu v závodu na mistrovství republiky v terénním triatlonu a XTERRA Prague kvalifikovat na mistrovství světa XTERRA World Championship, které se na podzim uskuteční v Italském Trentinu.

František Mach na pražském závodě získal třetí místo ve své věkové kategorii v rámci mistrovství ČR a druhé místo v rámci věkové kategorie evropského poháru. Za poslední dva roky to pro něj byl nejlepší výsledek v takovém závodě, ačkoliv se podle něj nejedná o žádný světoborný či obdivuhodný úspěch. „Je to úspěch především pro mne osobně. Triatlonu se věnuji pět let a závodím za plzeňský klub 321start. Jsem opravdu jen amatérský závodník, kromě vítězství v lokálních závodech se mi nejlepších výsledků podařilo dosáhnout v náročných horských závodech, jako je 7. místo na Winterman 2018 (9 km plavání, 180 km cyklistika, 42 km běh) nebo 10. místo na Oravaman 2019 (1,9 km plavání, 90 km cyklistika, 21 km běh),“ popisuje František Mach

Výsledek v závodě XTERRA Prague ho překvapil. Závod byl totiž velmi náročný, sportovce trápilo horké počasí a měřili síly se silnou mezinárodní konkurencí. „V mé kategorii byla více jak polovina závodníků zahraničních a má příprava na letošní sezónu rozhodně nebyla ideální, což je však na naší úrovni běžné,“ pokračuje František Mach, kterého ve sportu podporuje rodina, především pak žena Jana.

Příprava na šampionát v Itálii Františku Machovi právě začíná. „Musím přiznat, že nominace do závodu je pro mne po dlouhé době opět impuls k vlastnímu rozvoji a změnám v tréninku,“ dodává. Mistrovství světa ho čeká 1. a 2. října.

Galerie


Fakulta elektrotechnická

Pavel KORELUS

11. 07. 2022