František Mach je druhý nejlepší Český VŠEVĚD

Věda Veřejnost Zaměstnanci

Vědec z Fakulty elektrotechnické vzal v Brně diváky za roboty.

Brněnské univerzitní kino Scala hostilo v úterý 13. září finále prvního ročníku soutěže v popularizování vědy Český VŠEVĚD. Úkol byl jasný, ne však jednoduchý - během deseti minut si co nejpoutavěji připravenou a podanou přednáškou naklonit publikum a získat zmíněný titul.

Západočeskou univerzitu v Plzni reprezentoval František Mach z Fakulty elektrotechnické. Byl jedním z šesti vědců z celé republiky, kterým se v předkolech nejvíce dařilo a které hlasující vybrali z 34 zástupců univerzit a dalších institucí.

Science slam Františka Macha se zaměřil na roboty. Diváky nejprve nechal, ať si představí, jak by za sto let mohl vypadat robot, co by mohl umět a jak by mohl vypadat. Během následujících minut jejich představy zbořil a nastínil jim budoucnost robotů tak, jak ji vidí on a jeho tým zvaný CIMRA. Asistoval mu při tom čtyřnohý robot Spot od Boston Dynamics.

Více než vědec ze ZČU nakonec zaujala brněnské diváky jen Eva Bílková z Ostravské univerzity a její výprava do říše vážek.

Františku Machovi tak gratulujeme ke druhému místu a děkujeme za reprezentaci Západočeské univerzity!

Soutěž Český Vševěd se koná v rámci akce Noc vědců, která se letos uskuteční opět poslední zářijový pátek 30. 9. 2022, kdy v podvečer celá republika otevře svá výzkumná pracoviště a přivítá tisíce zájemců o vědu.

Záznam finálového večera můžete zhlédnout na YouTube.

Video


Galerie


Fakulta elektrotechnická

Pavel KORELUS

14. 09. 2022