František Mach z FEL může získat ocenění Young Blood

Soutěž Věda Zaměstnanci

Výrazné české talenty ze světa vědy i byznysu začal už podruhé představovat Týdeník Euro. Na ocenění Young Blood Awards 2024 nominoval také Františka Macha z Fakulty elektrotechnické.

Organizátory soutěže Young Blood Awards zaujal František Mach nejen tím, že se v 36 letech stal proděkanem fakulty pro vědu, ale především svým nadšením pro projekty, na nichž pracuje s týmem skupiny CIMRA. Odborná, ale i laická veřejnost zná jejich práci i díky tomu, že ji dokáží popularizovat. Revoluční elektrostatický separátor odpadu či zemědělských plodin, elektromagnetický ventil, vhodný například pro raketové motory nebo energetiku, který vloni získal ocenění Transfera Technology Day, magneticky řízené mikrofluidní čerpadlo, jež uspělo o rok dříve…

Že František Mach dokáže práci svoji práci přiblížit široké veřejnosti, dokázal ostatně v roce 2022, kdy se zúčastnil soutěže popularizátorů Český Vševěd a skončil na druhém místě. Kdo jej chce poznat, dostane příležitost například 30. ledna během Dne otevřených dveří ZČU. „Právě o projektu ‚raketového‘ ventilu budu mít přednášku,“ zve František Mach.

Fakulta elektrotechnická

Pavel KORELUS

24. 01. 2024