Fire Team ZČU přinesl rektorovi ukázat letošní trofeje. Hasičky byly na květnovém mistrovství zlaté

Sport Studující Úspěchy

Z 10 disciplín rozdělených na muže a ženy přivezl Fire Team ZČU z květnových akademických her v Ostravě hned 9 pohárů. Hasičky byly absolutními vítězkami, hasiči byli v kategorii vysokých škol druzí, celkově čtvrtí.

„S kým jsme se tu viděli už loni?" zeptal se hned na úvod setkání s úspěšnými studenty rektor Miroslav Lávička. Do vzduchu vystřelila polovina rukou. „A víte, že jste si na sebe ušili bič? Loni jsem byl čerstvě rektorem a slavili jsme tu zlato ženského týmu a stříbro mužského, letos jste tyto úspěchy ve svých kategoriích zopakovali. Takže je vám jistě jasné, že příští rok vás tu s poháry čekám zas," řekl se smíchem rektor ZČU.

Dvě první místa, šest druhých a jedna bronzová medaile - taková je pro Fire Team ZČU bilance letošního akademického mistrovství ČR v požárním sportu v Ostravě. Studenti a studentky soutěžili v kategoriích požární útok, štafeta 4x 100 metrů, výstup na cvičnou věž a běh na 100 metrů překážek. „Neuspěli jsme jen v běhu na 100 metrů překážek v kategorii muži," řekl odborný asistent katedry tělesné výchovy a sportu Fakulty strojní Jiří Valachovič, který má týmy hasičů na hasiček na starost. Na otevřeném mistrovství startovaly kromě týmu vysokých škol také střední školy.

„Letos byla skvělá atmosféra, vzájemně jsme se všichni i s kluky podporovali, fandili jsme si při bězích nebo stoupáních na věže. Myslím, že jsme letos vážně dobrý kolektiv," prozradila studentka Fakulty pedagogické Kateřina Škalová. „Jsem rád, že reprezentujete univerzitu a upřímně bych chtěl vidět požární sport na vlastní oči - třeba to příští rok na dalším mistrovství vyjde a budu moct přijet do Ostravy osobně," reagoval rektor ZČU.

Tréninky hasičky a hasiči pravidelně absolvují také na plzeňských hasičských stanicích, kde mohou nacvičit mimo jiné stoupání do patra s žebříkem na čas. „Důležitá je i zimní příprava, chodíme do atletického tunelu na stadionu ve Skvrňanech a máme i společná týdenní soustředění," doplnil Lukáš Křesťan z Fakulty pedagogické. 

Součástí mužského i ženského týmu jsou studenti a studentky šesti fakult: pedagogické, elektrotechnické, filozofické, právnické aplikovaných věd a zdravotnických studií. A stále do svých řad hledají nové zájemce

Galerie


Celouniverzitní

Andrea Čandová

23. 05. 2024