Členové Klubu pro nadané a přemýšlivé si užili prázdninové dopoledne v centru NTC

Studující Věda Veřejnost

Nadané děti se dozvěděly, jak fungují lasery, a vyzkoušely si úplně nové termokamery pro školy, vyvinuté ve výzkumném centru NTC.

Přestože NTC nemá vlastní studenty, věnuje se dlouhodobě vzdělávání a popularizaci vědy. Ve svých laboratořích vítá děti, studenty i dospělé a představuje jim svoji činnost. Jednou z takových příležitostí byla během podzimních prázdnin návštěva Klubu nadaných a přemýšlivých z plzeňské Techmanie. Jeho členové tak mohli mimo jiné poznat tepelné záření a technické možnosti jeho vnímání, které by jinak bylo pro lidské oko nemožné.

Lidské oko totiž vnímá pouze viditelné záření - světlo. Další druhy záření, například právě tepelné, už ne, nicméně dimenzi tepelného záření lze oku zprostředkovat díky termokameře. Termokamera vyvinutá speciálně pro potřeby vzdělávání na NTC je vybavena velkým dotykovým displejem s jednoduchým ovládáním a umožňuje provádět okamžité analýzy teplot bez nutnosti používat další zařízení. Zároveň představuje výukovou pomůcku s velkou budoucností ve světe vědy a techniky. Je vhodná nejen pro výuku jednotlivých předmětů (např. fyziky či biologie), ale i pro průřezová témata a projektové vyučování. Pomáhá měnit myšlení žáků, propojuje souvislosti a maže pomyslné hranice mezi jednotlivými vyučovanými předměty.

Nadané děti z Techmania Science Center si díky termokameře odnesly vlastní portrét – termosnímek, kde mohly porovnat, kdo má víc zmrzlý nos. Měly také možnost otestovat svoji fyzickou zdatnost v soutěži „zahřívání squashových míčků“. K vyhodnocení soutěže posloužila již zmíněná termokamera.

Galerie


Speciální termokamera přizpůsobená pro vzdělávání

Snímek z termokamery

Speciální termokamera přizpůsobená pro vzdělávání

Nové technologie - výzkumné centrum

03. 11. 2019