Univerzitní knihovna bilancuje a přeje vše nejlepší do roku 2023

Studující Univerzita

S blížícím se koncem roku se Univerzitní knihovna ZČU dívá zpět a hodnotí, co se povedlo. Současně už ale vyhlíží i rok nový, do kterého chce svým čtenářům a čtenářkám popřát vše nejlepší.

Nejsvětlejším bodem letošního roku byl návrat čtenářů do knihovny. V předchozích covidových letech se většina služeb přesunula do online prostředí. Nicméně na knihovnické práci je příjemné právě to dennodenní setkávání se studenty – u výpůjčního pultu, mezi regály ve volném výběru knihovny, ale třeba i v relaxačních zónách, které jsou opět velmi využívané.

Útulnější knihovna

Knihovna Bory se pro studenty stala snad zase o něco více útulnější – podařilo se vyměnit značně opotřebený sedací nábytek v hale za nový a v knihovně věří, že v roce 2023 dojde rovněž na výměnu židlí.

Také Pedagogická knihovna na Klatovské nabízí novinku – od září je studentům k dispozici kuchyňka a pronájem skříněk na celý semestr.

Ve všech knihovnách mohou i nadále využívat studijní místa, skupinové studovny či odpočinkové zóny. V Knihovně Bory je možné domluvit se na rezervaci tzv. nočních studoven a zůstat i po zavírací době.

Rozšiřování nabídky knih

Dobrá zpráva je, že se daří průběžně doplňovat tištěný i elektronický knihovní  fond. Tipy na nové knižní přírůstky zveřejňuje knihovna na svém facebooku a instagramu.

Navzdory ztížené finanční situaci se podařilo zachovat portfolio elektronických informačních zdrojů. Je patrný stoupající trend využívání českých elektronických knih především z portálů Bookport a Flexibooks.

Vedle výpůjčních služeb jsou hojně využívány počítače, tiskárny a multifunkční zařízení.  I v této oblasti došlo ke zkvalitnění a rozšíření služeb – knihovna pořídila plochý dokumentový A3 skener a knižní kolébkový skener A3+.

Nový web knihovny

Proměnou prošly stránky knihovny a e-shop vydavatelství. Ne web přibyla i doposud chybějící virtuální prohlídka Pedagogické knihovny na Klatovské.

V roce 2023 dojde k zprovoznění nové verze anglického webu knihovny.

Knihovna jako místo setkávání

Knihovna se i v roce 2022 zapojila do řady akcí – v únoru pořádala sbírku u příležitosti Mezinárodního dne darování knihy a několik stovek vybraných knih předala organizaci Blízký soused. V noci z 1. na 2. dubna proběhl šestý ročník Noci s Andersenem, během něhož si děti zahrály na novináře, vytvořily vlastní komiks, bavily se a nocovaly přímo mezi regály.

V květnu knihovna pozvala studenty na besedu se známou popularizátorkou literatury Karolínou Zoe Meixnerovou. V červnu jste měli možnost navštívit univerzitní stánek vydavatelství ZČU na mezinárodním knižním veletrhu a literárním festivalu Svět knihy Praha 2022. V říjnu se konal už tradiční Open Access Week – propagační akce zaměřená na podporu otevřeného přístupu k výsledkům vědy a výzkumu.

Zájemci mohli v knihovně navštívit i zajímavé přednášky – vedle řady odborných seminářů a webinářů např. i přednášky Běhej pro život, ale nežij pro běh, Jak se leze na osmitisícovku nebo nedávnou přednášku doc. Vařeky Svědectví archeologie o tzv. cikánském táboře v Letech.

V hale knihovny Bory si kromě dobré kávy v kavárně můžete pravidelně prohlédnout i různé výstavy.

Přání všeho dobrého do roku 2023

V závěru roku vám knihovna přeje kouzelný advent plný pohody, úsměvů a společnosti lidí, které máte rádi. Krásné vánoční svátky! A současně vše nejlepší v roce 2023 – zejména dobrou náladu, inspirativní knihy a pevné zdraví. Těšíme se na setkávání s vámi!

Galerie


Univerzitní knihovna

Jakub Pokorný

22. 12. 2022